СКАНДАЛ: КРС тръгна на хайка за излъчването на Russia Today

Общество
14:05 - 23 Март 2022
5779
СКАНДАЛ: КРС тръгна на хайка за излъчването на Russia Today

Служители на Комисията за регулиране на съобщенията са започнали хайка в офисите на софийски оператори на кабелна телевизия, за да проверяват дали е спрян сигналът на руския канал Russia Today. Новината дойде от шефа на частна компания, оперираща в София - Димитър Ганчев.

По думите му чиновниците дори правели снимки на екраните на телевизорите.

"За пръв път в историята, КРС проверява за излъчваното съдържание. Досега това беше работа на Министерството на културата по закона за авторското право. Не се сещам на какво законово основание Russia Today е приравнена на телекомуникационна услуга, за да се занимава телекомуникационния регулатор с нея? Ако ограничаването на вражеската пропаганда е по линия на националната сигурност, не трябва ли ДАНС да извършва тази проверка? КРС отговарят за честоти и кабели, не за вражеска пропаганда", пише Ганчев. 

И пита:

"В тази връзка, Полицията на мисълта кога да я очакваме, за да си е всичко на мястото и да се знае коя институция за какво отговаря?". 

Припомняме, че действията на КРС идват по повод решението на СЕМ от 1 март и самата КРС за забрана на излъчването на канала, Спутник и производните им. 

До 17.03.2022 г. от Комисията за регулиране на съобщенията са извършени 16 проверки на задължените предприятия. При извършените проверки е установено преустановено излъчване на разпространението на телевизионните програми Russia Today и производните, както и на Спутник и производните.  

Към настоящия момент Комисията за регулиране на съобщенията продължава да извършва проверки за спазване от предприятията на взетите решения.