СКАНДАЛ: НАП опрости 172 млн. лв. на Христо Ковачки

Крими
10:09 - 24 Юни 2021
8025
СКАНДАЛ: НАП опрости 172 млн. лв. на Христо Ковачки

Нов грандиозен скандал около НАП! Най-голямото единично ужилване на хазната с източване на ДДС е 172 милиона лева – това е сумата на отписаните като несъбираеми задължения на дружества с консултант мултимилионерът Христо Ковачки.

Това гласи информация на Националната агенция по приходите (НАП), предоставена на EURACTIV по Закона за достъп до обществена информация.

НАП не е пресметнала как фирми от кръга на енергийния бос трупаха джакпот от т.нар. „студен резерв” за енергийната система при последните правителства, който едва ли отстъпва по стойност, а това е плащане за нищо – той не е и не може да бъде произведен от тях.

Но пък горят боклука на италианската мафия противозаконно, а срещу тези фирми кой знае защо няма никакви санкции.

Общо 51 милиона лева от цялото задължение са главница от несъбран ДДС, 80 милиона лева са лихви.

Отделно срещу същата фирма има задължения по Закона за корпоративното подоходно облагане в размер на 41 милиона лева. Фирмата е заличена, а вземанията за 172 милиона лв. са отписани като несъбираеми от НАП през 2018 г.

Ако бяха събрани, тези пари щяха да стигнат за построяването на два национални стадиона и близо 90 големи детски градини.

НАП запази името на фирмата – бушон за ДДС измами в тайна, но проучването на медията в съдебните регистри показа, че става дума за „Интернешънъл маркетинг импорт експорт” ЕООД. Това е фирмата, която е основна част от наказателното дело за източване на ДДС срещу енергийния бос Христо Ковачки.