СКАНДАЛ: Не щат да разследват смъртта на 21-годишната сервитьорка в Бургас

Крими
08:26 - 07 Юни 2019
5157
СКАНДАЛ: Не щат да разследват смъртта на 21-годишната сервитьорка в Бургас

Разследващ полицай от Първо РПУ в Бургас, а не следовател, както е по закон, работи по случая с починалата снощи на работното си място сервитьорка Мария Звездева. Законът е категоричен, че когато е налице смърт по време на изпълнение на служебни задължения, случаят се поема от следовател. Каква е причината за фаталния изход пък се установява от съдебен лекар.

Според бургаската медия в началния етап на разследване причината за смъртта не е била безспорно установена. Дежурният следовател е отказал да поеме случая, което според колегите от Флагман се случва често в Бургас, къде от мързел, къде от преумора.

Според тълкувателно решение на Апелативния съд, разглеждал подобен казус след смъртта на филипински моряк на руски кораб, акостирал в Бургас, разследването на смъртен случай през работно време е задължение на следствената служба.

Мария (крайната вдясно) се забавлява със свои състудентки

Младото момиче, починало внезапно по време на смяната си в заведението "Коневръза", на 1 май е навършило 21 години. Мария Звездева е получила масивен инфаркт, твърдят от Областната дирекция на МВР-Бургас. Инцидентът е станал малко пред 20 часа вечерта, когато жената се строполила между масите. Дошлият на място лекарски екип не е успял да спаси живота на сервитьорката.

Според съдебните медици младата жена е страдала от т.н. хипертонично сърце, вследствие на нелекувано високо кръвно налягане. Заради това сърцето й било толкова уголемено, че било с размерите на два мъжки юмрука.

Мария е била студентка втори курс в бургаския университет "Професор д-р Асен Златаров", преди това е завършила Природоматематическата гимназия "Нанчо Попович" в Шумен. Според запознати тя е работила вече близо месец в бистрото, известно като "Коневръза", като документите за здравословното й състояние били напълно изрядни. 

Нейни познати от родния й град твърдят, че не е давала признаци за проблеми със сърцето. Описват я като безкрайно добър и енергичен човек.

Мястото на трагедията - бистрото "Коневръза"

От личния й профил във фейсбук става ясно, че от три години има приятел Станислав, който също е от Шумен, но в момента работи в бургаската фирма "Керамика". Последната й публикация е от 26 май, когато е пуснала снимка със свои приятелки. 

Това е поредният млад шуменец починал за последния един месец, коментират в града. Преди малко повече от седмица млад барман почина при инцидент по време на работа в Созопол. 25-годишният Виктор е работел в популярното заведение "Хедон". Той почина от инфаркт, причинен от токов удар.