Скандал: Не тестват без пари кашлящи и сополиви пред поликлиниките

Общество
12:50 - 27 Ноември 2020
6706
Скандал: Не тестват без пари кашлящи и сополиви пред поликлиниките

Огромни опашки са се образували тази сутрин пред т.нар. изнесени кабинети в София за преглед и тестуване на потенциално коронавирусни пациенти, видя репортер на Lupa.bg. Пред 20 ДКЦ хора, видимо болни, бяха връщани от лаборантите, които взимат антигенните тестове, защото не признавали направленията, изписани от личните лекари. Не е ясно по какви критерии в такъв случай се приемат фебрилни възрастни и деца, с кашлица, отпадналост. Опашките за безплатните тестове се вият от 08,00 часа сутринта, а на час минават едва по 2-3 души, при капацитет на китовете да се взимат проби на всеки 10 минути с обработването на цялата документация. 

В същото време опашка за платеното тестуване няма. Много от върнатите с редовни направления пациенти решават да си платят, за да разберат дали са носители на заразата, или не. Скандали заради тези действия на управляващите т.нар. фургони също не липсват. Болните питат: "Какво е нужно да се докаже, че човек има нужда от тест? Да му посинеят устните и да се свлече на земята заради настъпваща хипоксия?!". Възмутени столичани твърдят, че пред почти всички поликлиники, в които са разкрити такива звена, има подобни сцени всеки ден. 

В същото време частните лаборатории извършват стотици проби с новите антигенни тестове, които по начин на пробонабиране по никакъв начин не се различават от PCR-ите, чиято миза обаче се държи още около 100 лева. Резултатите от "бързите" тестове също не се влизат в официалната статистика на новозаразените, въпреки апелите и на лекари, и на специалисти, изчисляващи хода на епидемията у нас, това да се случи, за да може тези хора също да бъдат навреме поставени под карантина с цел да се скъса веригата на разпространението на COVID-19.