СКАНДАЛ: Николай Ишков в далавера за десетки милиони в Италия?

Спорт
09:07 - 21 Декември 2021
20046
СКАНДАЛ: Николай Ишков в далавера за десетки милиони в Италия?

Имената на двама българи са замесени в новия финансов скандал, който тресе италианския футбол, съобщи агенция ANSA. 36-годишният рефер Петър Пейчев е посочен като един от помагачите на македонския мениджър с ирански паспорт Абдилгафар Рамадани. Той е обвинен в укриване на данъци и пране на пари за 7 милиона евро от прокуратурата в Милано.

На 11 клуба е наредено да предадат цялата документация за делата си с Рамадани на заместник-прокурора Джовани Полици. Става въпрос за “Фиорентина”, “Ювентус”, “Фрозиноне”, СПАЛ, “Торино”, “Интер”, “Милан”, “Каляри”, “Рома” и “Верона”. Те не са част от разследването, уточняват от прокуратурата.

58-годишният Рамадани е известен като Мино Райола на Изтока. Той не е подавал данъчни декларации и според разследващите е отклонявал пари към офшорни сметки в Малта. Разследването се води по член 248 от Наказателния кодекс на Италия. Неподаването на декларация се наказва със затвор от 2 до 5 години, а прането на пари - от 4 до 12 години.

Николай Ишков стана баща на близначки

Съмнителните трансфери са на Федерико Киеза от “Фиорентина” в “Ювентус” и на Миралем Пянич от “Ювентус” в “Барселона”. Клиенти на Рамадани са треньорът на “Лацио” Маурицио Сари, играчите Калиду Кулибали (“Наполи”), Анте Ребич (“Милан”), Никола Миленкович (“Фиорентина”) и Самир Ханданович (“Интер”). Негов човек представлява Чипририан Татарушану (“Милан”) и треньорът Еузебио ди Франческо.

Рамадани е използвал фирмите си Primus sports consultancy limited (със седалище в Дъблин), Lian sports limited (Малта), Lanigan management Ltd (Малта), Joste consultancy Ltd (Малта), Dito trading and consultancy Ltd (Mалта), Preston development limited (Великобритания) and Fi agency consulting Ltd (регистрирана в България).

В София Fi Agency Consulting Ltd, с капитал от едва 100 лева, си партнира с известния Николай Андреев Ишков, телевизионен продуцент, спортен мениджър и бивш президент на футболен клуб Спартак Варна, познат с ролята на Номер 1 от комедийния сериал "Връзки".

В цялата група Ramadani работят само 7 души, знак, че многобройните компании са преди всичко инструментални средства за фискални манипулацции. Освен всичко друго, 2-ма служители са пилотите на самолета, управляван от Primus Air, който прави милион от наеми, но в крайна сметка носи загуба от 1,6 милиона.

Клубовете са задължени да предоставят и плащанията към следните лица, които се подозират, че помогнали на Рамадани - Пиетро Чиоди и фирмата му Pietro Chiodi soccer management Srl, Виктор Колар, роден през 1972 г. в Чехословакия и регистриран агент в олимпийския комитет и футболната федерация на Италия, Петър Пейчев, роден в България през 1985 г. и също регистриран на двете места, и фирмата PMRS management ЕООД, базирана в София, на която той е главен акционер, Томислав Ерцег, роден в Сплит (Хърватия) през 1971 г. и също фигуриращ в двата регистъра и представител на фирмата Promotio victorum Doo, Алесандро Пелегрини, роден в Коле Валд д'Иеса (Сиена) и регистриран в Албедо (Швейцария) и акционер в Am procure sportive Sagl, регистрирана в Солдуно (Швейцария).

Прокуратурата също е заповядала на 11-те отбора да предоставят документация за плащания към Рамадани и фирмите, свързани с него, особено към сметка на чужденец №720227, открита в офиса на Allianz Bank в Милано на улица “Корсо Порта Романа” №13/15, и персоналната сметка на Рамадани в същия клон, както и сметките в Banca Generali Spa на името на Primus sports consultancy limited и Абдилгафар Рамадани.