СКАНДАЛ: Нинова пак отказва да ходи при Радев

Третият мандат от "Дондуков" 2 вече 90% отива при Янев, докато Корнелия къдри бъдещето си начело на БСП като... почетен лидер

Политика
15:00 - 28 Октомври 2022
18529
СКАНДАЛ: Нинова пак отказва да ходи при Радев

Председателката на БСП Корнелия Нинова е заявила на близки свои подчинени, че няма никакво намерение да ходи на консултации при президента Румен Радев за съставянето на кабинет и е заявила, че дори държавният глава да заяви намерение да връчи третия мандат за правителство тъкмо на Столетницата по вече традиционен модел, тя щяла да изчака само формално указа за това. На "Позитано" 20 били сигурни пък,  че заради предстоящия й отказ да води разговор с Радев, той със сигурност щял да избере "Български възход" на Стефан Янев за финал на политическата рулетка. Припомняме - Нинова отказа да се отзове на поканата на Радев и през септември, когато той водеше консултациите след оставката на кабинета "Петков". 

Междувременно нашите източници разкриха, че соцшефката се готви не толкова за управление на страната в коалиционен модел, а още по-малко за задаващите се поредни предсрочни избори, а се е заела активно с писането на уставни поправки и окончателното си залостване на председателския кабинет в централата на БСП. 

Промените в партийния закон, разкриват наши информатори, предвиждат най-вече радикална концентрация на цялата власт в партията в ръцете на председателя.

Обмисля се и вариант, точно по почина на ДПС, самата Нинова да може да остане почетен председател, но с реалната власт в партията, а формално да може да се сложи друг зависимо лице. Самата тя в редиците на соцпартията вече е сочена като тежко компрометирана, но слагането на неин близък за фасада можело да подлъже част от левите избиратели, за да се върнат. Преди обаче да направи този ход тя иска да бетонира властта си в партията.

Опитът и през 6-те месеца като вицепремиер и участието на БСП във властта са показали на червената вождица, че тя може да бъде балансьор в българската политика по примера на Ахмед Доган.

Последното можело да й отгърне възможност заедно с Калоян Методиев да установи контрол върху определена част от „държавната баница“. Тя си е харесала оръжейния бизнес, който ръководеше от началото на войната в Украйна – точно в момента, когато се генерираха милиарди приходи от износа на оръжие за Украйна, което особено се харесало на тандема Нинова-Методиев.

С номинирането на Вежди Рашидов тя дала ясен знак на ДПС, че е готова на всякакви компромиси, ако любимата и „пазарна ниша“ остане за нея все пак в случай на постигането на договорка за кабинет.

За да концентрира партийната власт в ръцете си, Нинова ще иска промени в устава, които да й разрешат право сама да реди целите листи, както за депутати, така и за общински съветници без да се съобразява с редовите членове и мненията на конференциите по места.

Тя се надява по този начин да смени почти всички действащи червени кметове с хора, които са и лично предани. Обсъждане в тясното и обкръжение е стигнало до извода, че дори БСП да има само трима кметове на общини, вместо досегашните 30 по-важното е те да са предани на председателя, доверяват още източниците на Lupa.bg. 

Предвижда се и облекчаване на възможностите да бъдат изключвани партийни членове, които не са лоялни и си позволяват алтернативни мнения.

"Нинова се ужасява от възможността Кирил Добрев отново да е член на Националния съвет, защото се страхува от дебат с него, който би бил неизбежен, ако той все пак се върне като пълноправен член на органа.

Другата голяма лична драма на червената председателка е, че няма да бъде премиер. Затова и настоява да остане възможно най-дълго време в политиката така, че в условията на перманентна криза и къси парламенти с много партии, да играе ролята балансиращата и приемлива за повече формации фигура", убедени са социалисти от опозиционните крила.

А напомнят и че няма нищо случайно в решението й да накаже партийно Калоян Паргов, който също бе възстановен като член на пленума след решение на съда. Всъщност той беше сочен като изключително подходящ кандидат за председател на БСП. 

За сметка на това пируетите и около ГЕРБ, и около ПП, макар с "Промяната" на Кирил Петков и Асен Василев да е в обтегнати отношения напоследък, продължават ежедневно. 

Критиците злобно коментират и че в личен план „кака“ нямала бъдеще като политик и че БСП от жива партия се е превърнала в

„мавзолей на политическата мумия Корнелия Нинова“.

Снимка: Нинова, когато още бе само редови депутат. Източник: "Булфото"