СКАНДАЛ: Новият здравен министър затрива поморийската болница

АГ-отделението било на загуба заради неосигурени родилки, медиците обаче спасиха десетки с тежък ковид

Общество
13:00 - 08 Август 2022
6128
СКАНДАЛ: Новият здравен министър затрива поморийската болница

Новият здравен министър д-р Асен Меджидиев е дал разпореждане едно по едно отделенията на болницата в Поморие да бъдат закрити, разкриха източници на Lupa.bg в морския град. А планът е бил задействан още миналата седмица, в разгара на летния сезон.

От години лечебното заведение с изключителни специалисти е подложено на непрекъснати заплахи да затвори врати, въпреки че всички жители и гости на града, а и на десетките околни села, разчитат именно на него. Мотивът на новото ръководство в МЗ бил, че хирургичното отделение било на загуба.

Lupa.bg припомня, че болницата в Поморие бе една от първите, разкрила и ковид отделението си още в първата пандемична година, а отличната подготовка на специалистите там спаси десетки хора, включително пратени в тежко състояние от вътрешността на страната.

Редакцията ни е запозната със случай на млад мъж пред интубация, който се озовава тъкмо в поморийската клиника след като 5 лечебни заведения в страната (в това число и в Бургас - б.р.) отказват да го приемат при прогресираща коронавирусна инфекция.

След 2 седмици, прекарани в реанимацията на болницата в морския град, той е изписан от там в отлично здраве без почти никакви затруднения, нуждаещи се от допълнително лечение или рехабилитация.

По наша информация освен това не хирургията, УНГ или ковид зоната (в случай, че отново бъде разкрита - б.р.), а АГ-отделението е на загуба. В Поморие обаче раждат много жени от селата наоколо, предимно здравно неосигурени и това е причината за натрупването на известни дългове.

Скандалната информация, че се готви закриването на поморийската болница идва на фона на съобщение от общината, ръководена от Иван Алексиев (ГЕРБ), че след масирана проверка на Изпълнителната агенция "Медицински надзор", там не са открити никакви нарушения, нито по отношение на договорите на медиците, нито в Медицинския център за доболнична помощ. 

"По сигнал на група лекари от общопрактикуващите и специалисти на индивидуална практика в МБАЛ Поморие, Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ извърши извънредна проверка на място в „МБАЛ-Поморие“ и в „Медицински център 1 – Поморие“.

Заключението на държавния проверяващ орган е, че управителят на МБАЛ Поморие отговаря на посочените в Закона за лечебните заведения изисквания за образователно-квалификационна степен, което бе и предметът на проверката съгласно подадения сигнал.

Относно дейността, организацията на работа, както и по отношение на проверка на трудови и квалификационни документи на новоназначени лекари в лечебното заведение, също не са констатирани нарушения.

Не са констатирани нарушения и по отношение на дейността и управлението на Медицински център 1 – Поморие, както и по процедурата по проведения конкурс за избор на нов управител на центъра", гласи цялото съобщение от общината, публикувано на 5 август.