СКАНДАЛ: Олигархът Малофеев пробва да скара Борисов с Цацаров

Близкият до Путин милионер сее интриги в българската политика

Русия
13:21 - 13 Септември 2019
4835
СКАНДАЛ: Олигархът Малофеев пробва да скара Борисов с Цацаров

Руският олигарх Константин Малофеев, който получи 10-годишен "черен" печат за влизане в България, избухна с остър коментар срещу властите у нас и е на път да разпали тежък дипломатически скандал. Той си позволи да направи опит да скара премиера Бойко Борисов с държавния обвинител Сотир Цацаров и да посее тежки интриги в българската политика и държавните институции. 

Председателят на Съвета на директорите на групата компании "Царьград" и сочен за близък до президента Владимир Путин повтаря известната си теза, че целта на действията на българския главен прокурор Сотир Цацаров била "да вбие клин между братските православни руски и български народи".

”Скандалът, свързан с незаконните действия на Главния прокурор на България, свидетелства за разкол в управляващия елит на страната. Докато президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов градят отношенията с Москва, външният министър и главният прокурор рушат тези отношения с провокативни изказвания и незаконно преследване на българските русофили", скандализира Малофеев в позиция, разпространена от ТАСС. 

Наричан от медиите в Русия "православен олигарх" заради финансирането на великоруски каузи през програми за подкрепа на православието в чужбина, той обяснява още, че "разколът демонстрира, че и министърът, и главният прокурор са преки агенти на западните спецслужби".

Но по думите му "в Москва виждаме всичко това и отделяме авторите на провокациите от русофилското болшинство българи, признат лидер на които се явява Николай Малинов"

Решението на България по никакъв начин няма да се отрази на плановете на Малофеев, казват от "Царьград", защото той и без това е в списъка със санкционирани от ЕС лица, на които е забранено да влизат на територията на съюза