Скандал! Падна ограничението за чужденци във футбола

Решението е взето от БФС на тайно заседание

Актуални новини
18:47 - 17 Февруари 2022
2293
Скандал! Падна ограничението за чужденци във футбола

Скандална промяна в правилата на българския футбол предприе БФС. На провелия се преди 2 дни Изпълком, който бе таен, е взето решение да отпадне ограничението за чужденци извън ЕС.

Досега всеки клуб от Първа лига можеше да разполага с петима футболисти, които не са представители на 27-те държави членки на ЕС.

След решение на Изпълнителния комитет на БФС, считано от 14 февруари, всички клубове от елита получават право да картотекират 20 чуждестранни състезатели, без ограничение на тяхното гражданство. Това означава, че хипотетично даден тим вече може да излезе на игрището с 11 костариканци например.

Променя се и правилото за отборите от Втора лига, които до този момент нямаха право да използват чужденци, дошли отвъд пределите на ЕС, с изключение на клубовете, които разполагат с дублиращ състав. Те можеха да "свалят" във Втора лига само по един играч от квотата на тези извън ЕС.

Решението на БФС разбуни духовете във футбола, като според мнозина това ще убие развитието на родните играчи и ще позволи на клубовете да внасят неограничен брой наемници от чужбина.

Затова от ведомството на Борислав Михайлов се опитаха да прехвърлят топката на Профилига и уточниха, че решението е взето след предложение от футболните клубове. Не стана ясно обаче от кои точно клубове.

„Тази политика е наложена във водещи европейски държави като Германия, Португалия, Хърватия, Унгария и т.н., заради финансовите и спортно-технически ползи за клубовете от привличането на таланти извън ЕС, а също и за националните отбори, които биха могли да ги използват впоследствие – често срещана практика в модерния футбол.

Подчертаваме, че всяко решение на БФС е в интерес на клубовете и е стратегически обосновано и базирано както на принципите на УЕФА, така и на законите на Република България", пише футболният съюз на официалния си сайт.

Въпреки позицията на БФС, много клубове, мениджъри и треньори публично се възпротивиха и дори се заканиха да преминат към протестни действия.