СКАНДАЛ: Пишат се масови оставки в "Св. Екатерина"

Колеги на проф. Генчо Начев готвят подписка заради очакваната смяна на ръководството на кардиоболницата

Здраве
12:39 - 06 Юли 2022
8844
СКАНДАЛ: Пишат се масови оставки в "Св. Екатерина"

Масови оставки се пишат в момента в болница "Св. Екатерина" в столицата, алармира медицинска сестра до редакцията на Lupa.bg. А причината е готвената смяна на ръководството на най-известната кардиоболница в страната, управлявана в последните 16 години от именития кардиохирург проф. Генчо Начев. Според източника ни става въпрос за дузина медици и поне още толкова хирургични сестри. 

Според специализираното издание Clinica.bg до дни поста му ще заеме главният секретар на Медицинския университет и колега на проф. Начев - проф. Николай Димитров.

Самият Начев излезе с остра позиция преди дни заради твърденията на началника на кабинета на здравната министърка в оставка проф. Асена Сербезова Васил Пандов, че за 10 години в "Св. Екатерина" е бил извършен един единствен одит, както и че има установени нарушения и по капиталовите разходи, и по договорите за управление. Директорът на болницата отрече категорично всички обвинения. 

В самата болница обаче е настъпил хаос и част от екипа на проф. Начев е заявила намерения да напусне заедно с него. Той пък отсече, че професията му не е "директор", а хирург. Вече се въртят спекулации, че той ще се присъедини към екипа на "Сити Клиник" в столицата, въпреки че практикува и в Пловдив. Други медици пък го пращат в Националната кардиологична болница. 

На фона на напрежението в "Св. Екатерина" заради готвената смяна на мастития професор, по бюджета на принципала й - МЗ се отпуснаха 30 милиона лева с актуализацията на бюджета - за апаратура, както и за довършване на новото крило на лечебното заведение. 

В същото време вече се готвела и подписка за оставането на Генчо Начев начело на болницата, а до дни Сербезова щяла да получи отворено писмо с парафи на негови колеги.