СКАНДАЛ! Пленумът на БСП заседава без Нинова

Противниците на лидерката се събраха на "Позитано" 20 заради вота и протестите

Политика
11:25 - 12 Юли 2020 (обновена)
5173
СКАНДАЛ! Пленумът на БСП заседава без Нинова

Националният съвет на БСП започна заседанието си без лидерката Корнелия Нинова. Заседанието бе свикано с подписите на 72-ма от членовете му, които са противници на Нинова. Пленумът ще обсъди политическата обстановка в страната и мотивите за вота на недоверие, готвен от БСП, гласи приетият дневен ред. Заседанието се води от Драгомир Стойнев, Весела Лечева и от преизбрания лидер на БСП-София Калоян Паргов, които са членове на Изпълнителното бюро.

Има нова динамика на политическия живот, на площадите има много енергия и БСП трябва да каже къде е. Ние сме на протеста, но паралелно с това в тази ситуация - подготвящ се вот, искане на оставка на правителството, най-естествено е Националният съвет да се събере, коментира на влизане Дора Янкова.

Тя обясни, че е трябвало пленумът да се събере и по-рано през седмицата. Ако ръководството е умно, ще свиква Националния съвет на 2 седмици - когато имаш оспорвано председателство и спорове по региони, е естествено колективният ум да заседава, защото тогава няма да има спор коя линия надделява и кой кой е, а ще се казва - партията мисли и взема решения, обясни Янкова. Така че колкото повече се събираме, толкова по-добре, допълни тя.

Има нова политическа обстановка, която трябва да се обсъди. Ние изглеждаме като пришити на протестите, част от хората там протестираха и срещу нас преди години, каза и Димитър Дъбов.

Заседанието е свикано по уставен ред и няма причина председателят да абдикира, надявам се да е отишла да свърши някаква домашна работа и да се върне, коментира пък Георги Божинов.

На "Позитано" 20 дойдоха и лидерът на ПЕС Сергей Станишев, основния противник на Нинова в битката за председателския пост Кирил Добрев, Атанас Мерджанов, Георги Гергов, Красимир Янков.