СКАНДАЛ: Подправял ли е декларациите си Капитан Газпром?

Росен Христов продължава да управлява компания за финансови услуги без лиценз от КФН

Политика
15:23 - 25 Август 2022
8673
СКАНДАЛ: Подправял ли е декларациите си Капитан Газпром?

Енергийният министър в служебното правителство Росен Христов, който още в първите дни на управлението си се сдоби с пикантното прозвище Капитан Газпром, веднъж заради изразеното желание да върне руската компания на масата за преговори за доставки на синьо гориво у нас, и втори път заради изтеклите негови снимки как управлява скъпа яхта, може да е подправил декларациите си за конфликт на интереси.

За скандалното обстоятелство писаха първо колегите от "Бивол", като преди това алармираха, че Христов все още е в управленския състав на няколко частни компании. 

Въпреки че енергийният министър изрично на брифинг миналата седмица декларира готовност да се откаже от тези си позиции, той все още фигурира в търговските регистри като мениджър на компания, занимаваща се с финансови и консултантски услуги. 

Нещо повече, разследващите журналисти са наравили справка, че въпросният "Сикс ейем фънд" не е лицензиран от КФН. 

В официалната страница на фирмата, чийто шеф е Христов, пише изрично, че тя се занимава като фонд за ранно финансиране (стартов и пред-стартов капитал) на стартиращи компании.

"Фондът е асоциация от партньори от САЩ и Европа, които са успешни предприемачи и бизнесмени. Ние инвестираме нашето време, компетенции и пари в нови, авангардни стартиращи компании", но не става ясно кои са партньорите отвъд Океана и на Стария континент. 

Eто ги и съмнителните за дописване декларации на министъра, подадени по закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси: