СКАНДАЛ: ПП-ДБ управлява през фейсбук

Депутати от коалицията пускат "стръв" в социалната мрежа - на база на реакциите ревизират решенията си

Политика
12:00 - 23 Юни 2023
5436
СКАНДАЛ: ПП-ДБ управлява през фейсбук

Скандал в редиците на Продължаваме промяната и Демократична България тлее заради поредица алогични решения на коалицията в Народното събрание. По информация, достигнала до репортери на Lupa.bg, стратезите в съюза са решили вместо на коалиционни съвети и лидерски срещи на четиримата съпредседатели съответно на ПП и ДБ, да се ръководят от обощественото мнение за действията в и извън пленарната зала при това не чрез социологически проучвания, а чрез... социалните мрежи. 

Каква е концепцията? 

Веднага щом се стигне до напрежение между отричания да е коалиционен партньор, но определян само като съюзник - ГЕРБ, депутат от дясно-център публикува критично мнение във фейсбук и чака реакции от избирателите и настройва фино конкретното решение или действие на база на процентното съотношение по-скоро "за" или по-скоро "против" от страна на електората. 

Пример за стриктното спазване на подобен сценарий, издиктуван вероятно на "Чаталаджа", където неофициално е централата на ПП, бе днешната стъпка на депутатите да напуснат залата след продължаващия цяла седмица вече конфликт с ГЕРБ.

Няколко от остриетата на ПП-ДБ се впуснаха в определяне на нова заплаха от т.нар. плаващи мнозинства в залата при решенията за избор на нови управляващи и контролни органи в страната - касаещи избора на НС, между ГЕРБ, БСП, ДПС и "Възраждане". Оказа се обаче, че масово избирателите не са съгласни с радикалното решение на народните избраници, които са пратили в 49-ия състав на парламента, директно да напуснат залата. 

Това означава, че идната пленарна седмица, когато ще се обсъждат номинациите за шефове на БНБ и КПКОНПИ, и ще се гласува връщането на Цветан Цветков начело на Сметната палата след решението на КС, депутатите от ПП-ДБ навярно ще се върнат по банките.