Скандал : Продават едно от първите килийни училища

Новини
12:48 - 29 Април 2019
2129
Скандал: Продават едно от първите килийни училища

Община Велико Търново продава на търг едно от първите килийни училища в страната. То се намира във великотърновското село Плаково. Създадено е в началото на 19 век. В годините на османското робство в него последователно са били настанени конака, пощата, кметството. Последно през 1974 г. сградата е била детската градина.

Кметът на селото Петя Кънчева обяснява, че училището е ремонтирано няколко пъти. По думите ѝ обаче сега то се руши и затова се опитват от три години да го продадат.

Обявената първоначална цена за продажба на търг е 17 000 лв. Въпреки че е архитектурен паметник, бъдещият му собственик ще има свободата да го реставрира, както намери за добре.

"Не виждам, никакви проблеми бъдещият собственик да пристрои в дворното място и допълнителни сгради, които да ползва за функциите на този имот", коментира арх. Донка Колева, експерт в дирекция "Култура, туризъм и международни дейности" във Велико Търново пред Нова телевизия. 

Село Плаково има около 100 жители. Те са на мнение, че училището трябва да бъде реставрирано, заедно с църквата до него.

Кметът допълва още, че ако не се намери купувач за килийното училище, то цената му, обявена от общината, ще продължи да пада, докато самата сграда не падне физически.