СКАНДАЛ. Просто Наско първи разрешил решетките на парламента

Ива Митева разкри истината за металните съоръжения - били измислени от Никола Минчев

Топ
12:32 - 20 Май 2022
2194
СКАНДАЛ. Просто Наско първи разрешил решетките на парламента

Сагата с прословутите вече защитни решетки на парадния вход на Народното събрание (НС) продължи и днес. С парламентарни декларации и с приятелски огън.

Зам.-председателката на парламента и бивш негов председател Ива Митева ("Има такъв народ"), обвини наследника си на поста Никола Минчев, че е взел решението за монтирането на металните врати и не бива дасе крие зад администрацията на НС. А ГЕРБ, партията, която настани журналистите в приземния етаж на Партийния дом и им забрани всякакъв достъп до народното представителство, чете декларация за "най-мракобесните времена на тоталитарния комунистически режим".

Нищо, че се оказа, че въпросните решетки са от времето на председателката на НС от ГЕРБ Цвета Караянчева, поръчани през 2019 г. - именно да пазят Партийния дом, в който бившите управляващи преместиха заседанията на парламента.

"Той (Никола Минчев) сам е взел това решение, така че сам трябва да отговори защо е взел това решение. Не го прехвърляйте това върху останалите зам.-председатели или председателския съвет" - обърна се Митева към журналистите в кулоарите на парламента, цитирана от "КлубZ". 

И изтъкна, че докато тя е била начело на НС е информирала председателския съвет за абсолютно всичко, в т.ч. за всеки един сключен договор, "защото винаги нещо може да излезе".

Доколкото чувам, казва Митева, предварителното становище на Министерство на културата е било че няма пречка да се монтират металните врати. По думите й били водени разговори, но имало ли "нещо писмено" не знаела.

После обаче Митева, която назначи главния секретар на НС, на поста и сега - Габриела Килфанова, отговорник по тези технически въпроси, заяви, че "силно се надява" Килфанова да е докладвала на Митев за монтажа. 

"Парламенентът трябва да изиска цялата документация и да върне лентата на цялата фактология. Но да се крие председателят на парламента зад администрацията..., трябва да си носим отговорността, когато сгрешим, да излезем и да си признаем. Не е голяма драма човек да си признае грешката."

"Прегради между нас и народа не трябва да има. Трябва много да внимаваме да не ни изгонят с камъни. Да не дойде времето, когато ще ни изхвърлят от прозорците" - заяви още представителката на ИТН.

На напомнянето, че сега от Национална служба за охрана, поискали монтажа на решетките, влачат маси пред въпросния вход по време на безредици, за да зашитават с тях сградата, Митева попита: "Ама от кого се защитаваме? Ама какво е страшно? За да сме стигнали дотук, значи ние сме го предизвикали".

Иначе решетките от 2019 г. за Партийния дом пак са били по искане на НСО. А както Клуб Z писа, сегашното искане идва след януарския протест на "Възраждане" срещу COVID мерките, когато депутатите на Костадин Костадинов отвътре опитваха да отворят вратите - в разправия с НСО и полиция, струпали масивните маси.

Както още вчера стана ясно, Министерство на културата разпореди премахването на решетките, като оттам твърдят, че поставянето им не е било съгласувано с тях. Това не попречи на председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова да изчете декларация от парламентарната трибуна за свободата, страха, тоталитаризма и пр., обръщайки се към Никола Минчев с въпроса кой е разпоредил монтажа.

"От какво ви е страх, господа управляващи – от Съединението или от силата?! Та нали съединението "срещу" ви обедини в хибрида, наречен правителство, А отборът, братството. Нали се разхождахте с табели – "нас не ни е страх", нали бяхте изборът на тези, които ви овластиха, нали зачитахте волята народна, господа демократи, и по тази воля сте тук!

Та вие осъзнавате ли, че дори в най-мракобесните времена на тоталитарния комунистически режим никой не си е позволявал подобно нещо?", заяви Атанасова за решеткитена Караянчева.

И продължи:

"Защо го направихте, г-н председател и кой ще плати сметката? Да не би от "промяната" да имате някакъв фетиш към решетките? Министър-председателят ви поиска решетки за лидерът на опозицията и след 24 часа съдът постанови, че те са незаконни. Вие поискахте решетки за парламентаризма и след 24 часа ви постановиха да ги премахнете", визирайки ареста на Бойко Борисов.

Така или иначе предстои въпросните врати да бъдат демонтирани, а НСО да продължи да пази сградата с дървени маси.