СКАНДАЛ: Протеже на Слави спуска опорки на Стефан Янев срещу ПП

Станислав Балабанов громи Петков и Василев за завода за електромобили в Ловеч, там имало само фотоволтаици

Политика
12:20 - 12 Септември 2022
5571
СКАНДАЛ: Протеже на Слави спуска опорки на Стефан Янев срещу ПП

Протежето на лидера на ИТН Слави Трифонов - Станислав Балабанов, започна да спуска опорки в медийното пространство, взети "назаем" от шефа на "Български възход" и екс служебен премиер Стефан Янев. А поводът е изграждащият се завод за електромобили край Ловеч, чието строителство започна след подписването на меморандум между правителството и инвеститора.

Балабанов громи предишните управляващи Кирил Петков и Асен Василев със снимки в социалните мрежи как вместо завод за коли, на мястото изникнала фотоволтаична централа.

"Това трябваше да е заводът за електромобили в Ловеч, който Кирил Петков и Асен Василев бяха обещали! Да, ама не! Истината е, че в момента това е фотоволтаична централа. Снощи, моят колега Тошко Йорданов разкри тази лъжа в ефира на Би Ти Ви и нито едно заглавие в медиите не акцентира върху това, че Кирил Петков, за пореден път, ни излъга", твърди Балабанов. 



И пита дали колегите му журналисти имали хигиена, както и защо по думите му пазели Кирил Петков. 

"Знам, че партийните субсидии и консултантските договори ви плащат заплатите, но… бъдете свободни, бе! Питайте? Защо не питате? Или трябва да питате, за да ви разрешат да питате?
Нямате срам! Силата е в истината!", пише още питомецът на Дългия. 

Още през май Стефан Янев поде темата със следното съждение, докато кабинетът "Петков" все още беше цял:

"Спомнете си историята с електромобилите и тези инвеститори, които трябваше да дойдат в Ловеч. Задайте си въпроса докъде се разви тази история. Нали работата на журналистите е да се продължават такива "новини". Аз разчитам на факти и аргументи. Фактите не ги виждам. И питам - къде са фактите?". 

Фактите, противно на казаното от Балабанов и Янев обаче сочат, че

Заводът започва на практика да се строи едва миналия месец. На 17 август архитект Любомир Станиславов, изпълнителен директор на компанията-инвеститор, обяви, че то е вече факт. Както и че заводът се разполага до терен на бившия завод "Балкан" в Ловеч. Едва в края на 2023 г. обаче започва производството на първата серия електромобили. Явно фотоволтаиците са част от системата на предприятието. Особено ако се съди по следната информация от Станиславов: 

"Това е модерен завод, нов начин за производството на електрически автомобили и по подобие на компания като "Тесла" - повечето различни части на този завод са направени в едно общо тяло, обща сграда. Тя е с доста внушителни за България размери – над 320 метра дълга в едната посока, а в другата около 240 метра. Това е основната сграда, където ще се случва производството. В нея има доста сложна организация с различни складови зони, зона за производство на т. нар алуминиеви пространствени рами и др.".