Скандал: "Графа" погрознял заради луднали работници

Строителите бачкали под психоза заради обществените критики и заплахите за глоби от общината

Топ
13:58 - 30 Септември 2019
2672
Скандал: "Графа" погрознял заради луднали работници

Ремонтът на емблематичната столична улица "Граф Игнатиев", който продължи близо 2 години, бил проблемен от самото начало заради луднали работници. Скандалната теория разви днес при разпита си в съда първият свидетел по делото срещу бившия зам.-кмет на столицата Евгени Крусев - инженер Румен Борисов. Той е автор на първоначалния технически и идеен проект за ремонта.

Според него обектът е тръгнал зле от старта си - още не била готова площадката, когато цялото ръководство на общината излязло да предупреди какви глоби ще налага. "Това доведе до психоза на работниците", обяви специалистът. Той е на мнение, че е имало сериозна разлика между идейния и техническия проект и заради това от общината решили да заложат на по-скъпото. Били готови да сложат по-скъпи релси с полиетиленова подложка, но от дъщерното на Центъра за градска мобилност дружество - "Електротранспорт", възразили и казали, че е твърде скъпо, за да станело у нас. 

Инж. Борисов си подал заявлението за отказ от работа по проекта, след като на специализиран съвет се взело решение подложката да бъде подменена, както и настилката да не бъде от десесантиметрови павета, а от петсантиметрови плочки. След това е бил предложен и приет проект, който да замени неговия.

По време на разпита на свидетеля станя ясно, че в един участък от ул. "Алабин" до пл. "Гарбалди" има открити и подпочвени води.

Обвиненията срещу бившия вече зам.-кмет на Столична община Евгени Крусев, предвиждат от 1 до 8 години лишаване от свобода. Това стана ясно днес при старта на делото за ремонт на трамвайното трасе по ул. "Граф Игнатиев" в Специализирания наказателен съд.

То започна с новоутвърдения кратък доклад на прокуратурата. Колко години конкретно ще поиска държавното обвинение за бившия зам.кмет по транспорта, ще стане ясно на финала на процеса. Според нея обаче, като е нарушил служебните си задължения, Крусев е нанесъл щети на два пъти - за около 621 000 лева, 298 000 лева, или общо -  за 919 000 лева с ДДС.