Скандал! Раздорите в шахмата отблъснаха Нургюл от националния

Салимова и още три състезателки няма да участват на Световното

Спорт
13:30 - 25 Август 2023
4031
Скандал! Раздорите в шахмата отблъснаха Нургюл от националния

Вицешампионката в турнира за Световната купа по шахмат Нургюл Салимова няма да участва с националния отбор на световното отборно първенство за жени в Бидгошч (Полша, 5-12 септември).

Тя е отказала отправената ѝ покана от временната комисия на международната федерация (FIDE), която администрира шахмата у нас паралелно с лицензираната от спортното министерство "Българска федерация по шахмат 2022" (БФШ 2022).

Това е резултатът от несекващата вътрешна борба за власт, която доведе до разцеплението на пет отделни лагера на шахматната общност в България.

Първоначално Салимова беше включена в два различни състава на националния отбор за шампионата в Полша, но в крайна сметка изобщо няма да пътува. А причината за отказа ѝ се дължи на различни причини според враждуващите страни.

Много отдавна БФШ 2022 определи разширен състав на националния отбор и отправи покани към клубовете на водещите ни състезателки, включени в него.

Отборите за това първенство са съставени от 6 състезателки – 4 основни плюс две резерви. След като имаше потвърждение от 6 от състезателките, БФШ 2022 определи треньор на отбора - гросмайстор Владимир Димитров.

Междувременно се оказа, че FIDE не ни допуска да подадем заявка директно, а трябва заявката ни да бъде одобрена от Временната комисия. Считайки това за чисто формален акт, списъкът с отбора, определен от БФШ 2022, бе изпратен до тази комисия. В отговор от комисията бе посочено, че те определят друг треньор и друг състав.

Оказа се, че секретарят на комисията Георги Градев е изпращал до състезателките писма с притискащ текст, за да склонят да играят при условията на комисията.

Подадена е от комисията до FIDE заявка за участие на отбор без резерви, нямащ нищо общо с титулярния състав на България, определен от БФШ 2022.

В него не е включена нито Нургюл Салимова, нито деветата от първенството на Европа от тази година изгряваща звезда Надя Тончева. Реално се извършва компрометиране на участието на България, като чрез чужденците, които са начело на тази комисия, българският отбор е осакатен и е лишен от възможността за челно класиране", написаха от БФШ 2022 в съобщение до медиите.

От федерацията добавиха, че са уведомили министерството на младежта и спорта, както и ръководството на международната федерация.

Специалистът по спортно право Георги Градев, който е секретар на временната комисия на FIDE и представлява една от другите четири регистрирани федерации по този спорт у нас - "Българска федерация по шахмат 64" (БФШ 64), отрече да са изпращани каквито и да било "писма с притискащ текст" и поясни, че водената комуникация между него и състезателките е отпреди повече от месец. Което, по думите му, повдига въпроса защо от БФШ 2022 дават публичност на казуса точно сега.

"Претопля се стара манджа с една-единствена цел. А именно да се сее разединение в шахматната общност предвид факта, че преди два дни 52 клуба получиха покани за участие в Общо събрание на 24 септември. Това е единствената цел", каза Градев пред "Сега".

Той разкри, че общо четири състезателки от БФШ 2022 са отклонили поканата на временната комисия на FIDE да се включат в националния отбор за Бидгошч. Освен Нургюл Салимова и Надя Тончева това са Габриела Антова и Ива Виденова-Куляшевич.

Така в състава на България за световното отборно първенство влизат само четири шахматистки: Антоанета Стефанова, Гергана Пейчева, Виктория Радева и Белослава Кръстева. Техен капитан ще бъде гросмайстор Петър Арнаудов.

Малко по-късно Георги Градев съобщи в социалните мрежи, че ще заведе дело за клевета срещу лицензираната федерация.

"Твърдението на БФШ 2022, че "секретарят на комисията Георги Градев е изпращал до състезателките писма с притискащ текст, за да склонят да играят при условията на комисията", е клеветническо. Нека колегите да покажат въпросните писма, за да докажат твърдението си. Междувременно наех адвокат, който ще заведе дело срещу БФШ 2022 следващата седмица за нематериални вреди, които тяхното клеветническо твърдение ми причинява", написа той в профила си във "Фейсбук".