Скандал: Режисьорът Бойко Богданов аут от конкурса за шеф на Народния театър

Актуални новини
12:03 - 31 Декември 2021
12022
Скандал: Режисьорът Бойко Богданов аут от конкурса за шеф на Народния театър

В последните дни на 2021 г. Министерство на културата обяви официално кандидатите за поста „директор“ на Народния театър „Иван Вазов“. В конкурса за ръководител на академичната трупа ще участват досегашният шеф актьорът Мариус Донкин, режисьорът и настоящ директор на Плевенския театър Васил Василев и актьорът от трупата на Народния, ученик на Стефан Данаилов и преподавател в НАТФИЗ Сава Драгунчев.

Министерството на културата, водено сега от най-младия си министър - доскоро неизвестния актьор и продуцент Атанас Атанасов, обаче не допусна до конкурса известния театрален режисьор Бойко Богданов. Чиновници не откриха в трудовата му книжка данни за изискуемия 5-годишен опит в областта на културата, за да има право да заеме поста. Странен мотив при положение, че Богданов 9 години бе директор на столичния театър "Сълза и смях", главен режисьор на Русенската опера, а също така има зад гърба си над 130 постановки в театъра, операта и мюзикъла. 

Бойко Богданов

Понастоящем 62-годишният режисьор живее в Германия, поставя спектакли вече над 35 години не само у нас, но и в чужбина, някои от които имат много дълъг сценичен живот като например "Ревизор" в Театър "София", който скоро ще се играе за 150-ти път.

В официалното съобщение на МК пише: "Недопуснат кандидат - Бойко Богданов Богданов – представените копия на трудови книжки са непълни и не може да се удостовери изпълнението на изискването за минимален професионален опит 5 години в областта на културата, съгласно изискванията за длъжността, посочени в обявата."

Мариус Донкин

Мариус Донкин, чийто 5-годишен мандат изтече на 1 септември, пръв подаде документи за участие. Известният актьор е в трупата на Народния от близо 40 години. Той пое ръководството на театъра в трудни времена, но си навлече гнева на част от трупата заради свалянето от афиша на знакови постановки на именити режисьори като Александър Морфов, Явор Гърдев, Теди Москов. Самият Донкин е най-възрастен сред кандидатите - той е на 71 години.

Сава Драгунчев

Другият кандидат за поста - Сава Драгунчев е ученик на Стефан Данаилов и бе негов асистент в НАТФИЗ. Драгунчев е и режисьор и преподавател в Театралната академия, доктор на науките и участник в емблематични спектакли в Народния. Специализира в Шекспировия театър "Глобус" в Лондон и в Кралския Шекспиров Театър в Стратфорд на Ейвън, Великобритания. Член е на Британската Шекспирова Асоциация.

Васил Василев


Режисьорът и настоящ директор на Драматично-кукления театър "Иван Радоев" в Плевен Васил Василев също иска да е шеф на Народния. Той е бил общински съветник от БСП в Ловеч, директор на Ловешкия театър, а по времето на министър Петър Стоянович - зам.-министър на културата. На поредицата от парламентарни избори тази година бе кандидат-депутат от новата лява формация на бившия член на БСП - Красимир Янков - Българска прогресивна линия.

Изискванията към кандидатите за директор на Народния театър включват висше образование в областта на изкуствата и магистърска степен в специалността "Театрално изкуство", най-малко 5 години професионален опит в областта на културата и организационна и управленска компетентност. Кандидатите трябваше да представят концепция за развитието на Народен театър "Иван Вазов" за срок от пет години, която ще бъде обсъдена на събеседване с кандидатите. Датата за събеседването ще бъде обявено в началото на Новата година.