Скандал: Румен Радев лобира чрез ВВС за руски МиГ-35?

У нас
13:22 - 13 Октомври 2020
6157
Скандал: Румен Радев лобира чрез ВВС за руски МиГ-35?

Втори лобистки скандал заради модернизацията на Военновъздушните сили тлее между правителството и "Дондуков" 2, научи Lupa.bg. Миналата седмица знакови лица от кабинета на президента Румен Радев са водили разговори паралелно с част от военните ни пилоти и с представители, близки до управляващия директор на руската самолетостроителна компания МиГ Андрей Герасимчук, разкриват наши източници, пожелали анонимност.

Планът според тях бил Радев да настрои бившите си колеги от ВВС срещу купуването на още самолети от американската "Локхийд Мартин", а вместо това да се върви или към оформянето на ескадрила с изтребители МиГ-35 (четвърто+ поколение) или с Юрофайтъри. И двата вида военни машини обаче са почти двойно по-скъпи от договорените досега 8 броя F-16 от САЩ, които се очаква да бъдат доставени в края на 2022-началото на 2023 г. 

Според информаторите ни на това се дължал и опитът за саботаж на поръчката на още толкова щатски изтребители, дело на новия командващ на асовете ни ген. Димитър Петров, който заяви, че такова намерение на правителството не е добре обмислено. "Позицията на Мечо Пух, колкото повече, толкова повече - при такива сериозни неща като авиационната и бойна авиация, не винаги дава добър резултат", заяви той. 

От Атлантическия съвет бяха категорични, че това не представлява нищо друго, освен саботаж на процеса по модернизацията на армията, пълноправен член на НАТО. "Предложението за купуването на 16, а не на осем машини не е ново, но за него се заговори отново като възможна опция в кратки срокове след среща на представители на производителя на машините "Локхийд Мартин" с премиера Борисов преди няколко дни. След нея се разбра, че България е изпратила запитване към фирмата за условията при направена нова поръчка. От "Локхийд Мартин" дори обясниха, че ако договорът за новите 8 бойни самолета се сключи до края на годината, те могат да дойдат с вече поръчаните през 2023 година. Договорът за покупка на 8 самолета F18 Block 70 беше подписан през миналата година, като през август беше платена и цялата сума по сделката - 1.2 млрд. долара", уточниха от там. 

Преди 3 години, когато бе в началото на мандата си, Румен Радев остро разкритикува намеренията на кабинета да купи щатските машини и вместо това щедро лобира за поръчка на шведските "Грипен", което образува и междуинституционална криза, завършила със спирането на преговорите и старт на нова процедура. Междувременно Радев настояваше, че в двигателите на старите МиГ-29 все още има живот и с подходящите средства за ремонта им, ресурсът може да се удължи до постигането на по-добри финансови условия за купуването на нови изтребители. Досега в битката за българската авиация са участвали държавни компании от САЩ, Швейцария, Русия, Израел, Китай и Швеция, Португалия (отново с оферта за F-16 втора ръка).