Скандал с матурата за 7 клас: "Неизучаваният" текст за преразказ се оказа изучаван

Актуални новини
17:17 - 18 Юни 2020
26584
Скандал с матурата за 7 клас: "Неизучаваният" текст за преразказ се оказа изучаван

Остро възмущение от избора на творба за преразказ на матурата в 7 клас, която се проведе в понеделник, изразиха множество родители. Оказа се, че уж неизучаваният текст е бил познат за някои "избрани" седмокласниците, които учат по тетрадки на издателство "Просвета", въпреки че условието на изпита е именно децата да преразказват непознат текст.

В Модул 2 на независимото външно оценяване се падна преразказ на главата "Когато триъгълникът не е тъпоъгълен" от романа "Задача с много неизвестни" на братя Мормареви. Той обаче присъства в учебната тетрадка по български език с автори Весела Михайлова, Йовка Тишева, Руска Станчева, Борислав Борисов.

В тетрадката се изисква подробно анализиране на художествения текст с поредица от тестови задачи. Една от тях е твърде подобна на падналата се на изпита - "Преразкажете текста от името на Досьо".

Родителите са възмутени от неравнопоставеността между учениците, които се явиха на матурата. Част от тях добре са се запознали с произведението по-рано през учебната година, само защото учителите са избрали определено издателство, коментират майки и бащи на седмокласници.

"Сигурно ще кажете, че щом даден текст не е включен в учебния план, той се разглежда като "неизучаван". Сигурно и параграф и алинея ще намерите в защита на това. Обаче не е морално. Не е справедливо спрямо усилията на тези 58 хиляди деца, които трябваше да са изправени пред равни условия. Сега има деца, които са "по-равни", единствено защото за работили с тази учебна тетрадка", написа във фейсбук ядосаната майка Диляна Гюрова.