Скандал с приют с 200 кучета и 100 котки

Новини
21:48 - 27 Януари 2021
7034
Скандал с приют с 200 кучета и 100 котки

Близо 200 кучета и около 100 котки отглеждат мъж и жена в частен имот в софийското село Априлово. Незаконният приют се казва "Дом Динев", а организацията към него ежедневно събира средства и храна за животните, съобщи днес БНТ.

Стопаните на мястото опитали да го узаконят, но им било отказано, защото обектът не отговаря на изискванията за отглеждане на животни. Останалите организации за защита на животните от няколко месеца сигнализират, че в имота не спират да събират животни, а осиновените са единици.

В постройка през ноември 2018-та година Пенко и Даниела настаняват около 50 бездомни кучета и котки. Плащат символичен наем от 2 лв. за терена. Недоволството на местните граждани от шума и миризмата обаче расте и те събират подписка. По думите на местните, кучетата и котките се отглеждат при недобри и за самите животни условия.

"Общината е издала акт, издала е заповеди за премахване, токът е спрян, нямат разрешение, не са вписани в нито един регистър", каза адвокатът Христо Христов.

"Завзеха и другия парцел, който е съседният, дойдоха от МВР, съставиха им акт, но нищо не се случи. Кучетата пак са там - лаят непрекъснато, носи се воня. Не знам как, кога и с какво ги хранят тези животни", каза кметът на с. Априлово Атанас Владов в репортажа на БНТ.

Кучетата, настанени в двора на имота, изглеждат дружелюбни и в добро здраве. Затова и хората от други организации за защита на животните питат защо "Дом Динев" не извършват осиновявания. "Трябва да имаме становище от общината. Становището от общината ще ни издадат, когато направим промяна на предназначението на имота. От семехранилище, да стане за отглеждане на животни", обяснява стопанката на приюта Даниела Динева пред камерата на телевизията.

В социалните мрежи десетки хора подкрепят дейността на "Дом Динев" и смятат, че са спасили много животни, затова и даряват средства на организацията. Зооактивисти обаче ги обвиняват, че печелят на гърба на животните.