Скандал с "Под прикритие" - защо актьори отказаха участие?

Сценаристите на предишните сезони на сериала Георги Иванов и Теодора Маркова твърдят, че БНТ няма права за историята

Култура
11:50 - 07 Февруари 2024
11784
Скандал с "Под прикритие" - защо актьори отказаха участие?

Скандал около сериала "Под прикритие" избухна в момента, когато БНТ изненадващо обяви, че хитовата крими поредица ще има продължение и ще се завърне на малкия екран с шести сезон през 2025 г. Двама от сценаристите на предишните сезони Георги Иванов и Теодора Маркова твърдят, че БНТ няма права за историята. От техните думи стана ясно, че някои актьори са се отказали да участват в продължението поради проблеми с авторските права.

"Понеже цял ден ми звънят колеги и приятели журналисти. Не, не пишем ние "Под прикритие", никой не ни е търсил, а и да беше, щяхме да откажем. Така, както са направили и повечето от основните актьори, за което - браво.

Използването на марката "Под прикритие" е отчаян опит за ПР. Да не говорим, че БНТ нямат правата върху историята и героите. Под прикритие беше успешен и приключи като успешен проект.

Въпрос на хигиена е така и да си остане", написа Георги Иванов, тагвайки към поста си и другата предишна сценаристка Теодора Маркова.

Сценаристът Георги Иванов

От своя страна тя коментира във фейсбук: "А БНТ дали знае, че няма права върху историята и героите на "Под прикритие"? Или тези неща вече са без значение, както много други. Респект към всички актьори, които са отказали да се включат в това съмнително начинание."

Според сценаристката на предишните сезони на сериала по договор и според Закона за авторското право и сродните му права,

правата, отстъпени на БНТ върху "Под прикритие" са изтекли преди 3 години, т.е. 10 години след датата на първото излъчване. "С други думи те се връщат обратно при авторите, създали историята, героите и сценария. С ново споразумение отстъпихме за срок от още 10 години правата САМО И ЕДИНСТВЕНО за готовото аудиовизуално произведение.

Нито БНТ, нито някой друг продуцент, разполага с правата върху героите и историята, създадени тогава. Просто е", твърди Теодора Маркова.

Сценаристката Теодора Маркова


Подобно обвинение към телевизията-майка преди година отправи и актьорът Ивайло Захариев. През август 2023 година Софийският градски съд реши на актьора да се заплати хонорар от 2500 лв. Мотивът – неиздължени хонорари от снимането на емблематичния сериал.

"Никак не се изненадвам, че БНТ пак показват, че не уважават авторските права... До колкото знам има колеги актьори, които са отказали вишочайшата покана да участват в това събуждане на мумиите, наречено Шести сезон, за което имат моето голямо уважение", написа актьорът Ивайло Захариев, който беше в ролята на ченгето под прикритие - Мартин.

"А понеже откакто излезе новината има хора, които ме е питаха дали ще участвам - не, не са ми звъняли за това продължение. Може би съм много страшен, защото си чета договорите и си знам правата, а още повече и се боря за зачитането им. Вярвам, че творческият екип, които са се събрали, са стойностни хора и могат да създадат добро нещо, но продуцентските сили на сегашната управа на телевизията е под въпрос. Моите адмирации за Теодора и Георги, които не мълчат!", написа още Ивайло Захариев.

По информация на Lupa.bg участие в сериала са отказали някои от звездите на миналите сезони - Владимир Пенев, Захари Бахаров и Александър Сано.

Актьорът Ивайло Захариев съди БНТ за авторски права


На специална пресконференция във вторник в столичен хотел генералният директор на БНТ Емил Кошлуков, един от създателите на поредицата и продуцент Димитър Митовски, режисьорът Виктор Божинов и сценаристът Ваня Николова заедно с актьорите Михаил Билалов (Джаро) и Мариан Вълев (Куката) обявиха продължението на "Под прикритие". Консултант на сериала е журналистът Слави Ангелов.

Ако всичко върви според техните намерения, сериалът ще се завърне по БНТ 9 години след последния излъчен епизод от петия сезон. Феновете ги очакват и срещи с нови герои и сюжетни линии. В един от новите образи ще се превъплъти актьорът Юлиан Вергов, който досега не е участвал в кримката.

Ваня Николова, Мариан Вълев, Михаил Билалов, Виктор Божинов, Димитър Митовски, Емил Кошлуков и Борислав Захариев

Димитър Митовски обясни защо част от създателите на сериала са решили да възкресят историята - заради последните показни убийства в България.

"Освен това, наскоро, след няколкото показни убийства, някои политически лидери споменаха, че мутренските години се завръщат в България. А щом мутренските години се завръщат, значи и "Под прикритие" трябва да се завърне", убеден е продуцентът.

Слави Ангелов сподели, че се надява сериалът "да върне чувството за справедливост сред зрителите" с оглед на многото престъпления. "А всички знаем, че съдебната система в България не работи добре", коментира журналистът.

През 2019 г. БНТ продаде правата за излъчване на заснетите до момента пет сезона на "Под прикритие" на Нова телевизия и медията излъчи повторения на сериала.