СКАНДАЛ: Тъпчат по 33 деца в забавачките насред пандемия

Общество
13:30 - 18 Август 2020
2381
СКАНДАЛ: Тъпчат по 33 деца в забавачките насред пандемия

По 33 деца в група може да осъмнат столичните градини тази есен на фона на все по-големите притеснения от усложнена епидемична обстановка заради коронавируса, сочи сметката на Lupa.bg. В понеделник от Столичната община отпуснаха огромна част от обещаните 2000 места за прием в заведенията, но те не са новоразкрити, а са взети от опашката за деца с хронични заболявания и специални образователни потребности (СОП). 

Какво се получава на практика? Ако досега при голямото класиране на малчуганите през май и последвалите през юни и началото на юли групите бяха обособени с до 23-24 деца, сега те ще набъбнат до над 3. В много райони всички места за хронично болните дечица са преразпределени към т.нар. обща опашка, което на практика означава, че за момчета и момичета с прясно издадени ТЕЛК решения (често забавени заради извънредното положение в страната - б.р) места няма. Деца с 15-19 точки (при стандартни без заболявания и с двама работещи родители 12) няма да имат достъп до градините заради тази "кризисна" мярка на общината. 

Това вече се вижда и в единната информационна система, от която става ясно, че деца с постоянен адрес на територията на СО и само с един работещ родител имат по-голям шанс за прием за учебната 2020/2021 г. от деца с нови ТЕЛК-ове или обследване от Ресурсния център за работа със специални образователни потребности. Оставени са единични места за хронично болните, докато групите вече набъбват автоматично до 27-28. И сега в ограничените групи през лятото родители се оплакват, че децата им са били подложени по 2 пъти на PCR-тестове за наличие на коронавирусната инфекция. И питат: "Какво ще стане през есента и зимата с толкова много мъници на едно място, когато се смесят и COVID-19, и сезонните адено- и риновируси с очаквания грип?". 

Ако се добавят и запазените в някои райони свободни места за деца със СОП, групите набъбват до 30-31 деца, без да се брои надплановият прием за близнаци, при който ако единият е приет по общия ред, и другият влиза там автоматично. 

Според родителските инициативни комитети, които протестираха цяла пролет срещу хроничния недостиг на места в столицата, действията на СО са палиативни и няма да доведат до нищо друго, освен до напрежение между учителските колективи, а вероятно - и между тях и самите деца, въпреки увеличените средства за образование. А чакащите за място не са 2000, а над 10000 тази година.