СКАНДАЛ: Теодора Генчовска подкрепя джендър идеологията пред ООН?

Свят
12:49 - 17 Януари 2022
19119
СКАНДАЛ: Теодора Генчовска подкрепя джендър идеологията пред ООН?

България е подкрепила без резерви резолюция на ООН за демократизацията и изборите, в която са включени термините “полова идентичност“, различна от биологичната и „жени в цялото им разнообразие“, обхващащ също биологични мъже, които се идентифицират като жени, алармираха срещу действията на външната министърка Теодора Генчовска консвераторите от Асоциация Общество и Ценности в съобщение до медиите.

Българските представители не са подкрепили предложените поправки за отпадане на проблемните термини, нито са отправили бележка за резерва, с оглед решенията на Конституционния съд от 2018 и 2021 г., по повод пол и полова идентичност.

В тази връзка Асоциация Общество и Ценности отправи запитване до министъра на външните работи на какво се основава позицията на България да не подкрепи предложенията на други държави за отпадане на гореспоменатите термини от текста на резолюцията, нито да направи резерва по отношение на тяхното значение.

Въпросът е повдигнат въз основа на решенията на Конституционния съд по отношение на пол и полова идентичност и тяхната задължителност за всички държавни органи и граждани на страната ни, както и на изпратената от страната ни позиция до ООН година по-рано, в която се застъпва конституционното значение на “пол и полова идентичност”.

Точното наименование на резолюцията е: Укрепване на ролята на Организацията на обединените нации в насърчаването на демократизацията и засилване на периодичните и почтени избори. Като в нея са включени 2 термина, спорни за НПО-то у нас: “полова идентичност“ (англ. gender identity), различна от биологичната, в точка 7 на 7 страница от документа и „жени в цялото им разнообразие“ (англ. women in all their diversity), включващ също биологични мъже, които се самоидентифицират като жени (страници 2 и 4 от документа).

От видеозаписа на пленарното заседание на Общото събрание на ООН от 16 декември 2021г. се вижда, че за разлика от други държави, които изразяват своите резерви, България подкрепя мълчаливо и безрезервно Резолюцията, алармират от там. 

Същевременно България е гласувала против направените от други държави предложения за отпадане на въпросните термини, въпреки изричните решения на Конституционния съд от 2018 и от 2021 г. 

Текстът на резолюцията е бил гласуван 3 дни след встъпването в длъжност на новия кабинет на Кирил Петков и широката четворна коалиция.