Скандал! В 23-и МИР-София се отказват да гласуват, преместиха секциите

Новини
17:10 - 11 Юли 2021
9091
Скандал! В 23-и МИР-София се отказват да гласуват, преместиха секциите

Скандал с гласуването се разрази в изборните секции на 23-и МИР-София. Десетки избиратели от южните софийски квартали се отказаха от вота, заради неочаквано разместване на секциите в изборния ден, видя репортер на Lupa.bg. Оказа се, че вместо в СОУ „Георги Измирлиев” в "Гоце Делчев", в което хората са гласували повече от 10 години, сега се налага да гласуват в 73-о СОУ „Владислав Граматик”, или Втора немска гимназия.

Поне 150 човека бяха върнати от едното училище и препратени към другото, след обикаляха из класните стаи да разпитват къде в крайна сметка трябва да отидат. Мнозина се разгневиха, че на са били информирани и се зарекоха изобщо да не отиват до урните.

Служителите на СИК-овете в едното и другото училище не можаха да обяснят реалната причина защо ГРАО е взела решение и е направила разместването и така е объркала избирателите, след като от толкова години столичани гласуват в едно и също училище, без да бъде променян дори номера на избирателната секция.

Някои обаче пуснаха конспиративната теория,  че може рокадата да е направена с някаква умисъл, за да бъдат объркани избирателите и да се откажат да дадат гласа си. 

„Хич не ходете да гласувате, бездруго изборите са купени”, мърмореха недоволни, на които се наложи да обикалят дълго в жегата, за да стигнат до другото училище.

Неофициално, хора от комисиите обясниха, че отделни блокове в южните квартали на 23-и МИР са преместени, защото населението в квартал „Манастирски ливади”  се е увеличило и надхвърля лимита от 1000 души на секция, затова и има пренасочване към район с по-малко население.

"Оплачете се в ГРАО, те са виновни, да кажат защо са направили това разместване, при положение, че районът, в който е 73-о училище, не е по-малко натоварен", призоваха недоволни избиратели в социалните мрежи, попаднали в изнервящата ситуация.  

"Защо не ни уведомиха навреме, защо не казаха, че местата за гласуване се променят?", изригнаха избирателите.