Скандал в КЕВР заради искания взрив на цените за парно

Монополистите скочиха срещу предложенията от регулатора, настояват за стотици пъти увеличение

Общество
20:09 - 02 Юни 2022
4338
Скандал в КЕВР заради искания взрив на цените за парно

39% средно увеличение на парното за цялата страна и 3,9 на сто за тока от 1 юли обсъдиха на открито заседание в КЕВР. Топлофикациите обаче не се съгласиха с предложените цени и поискаха повишения. Стигна се и до скандали.

Почти всички топлофикации не се съгласиха с предложеното от КЕВР средно увеличение на парното с 39,26% за цялата страна от 1 юли и поискаха по-високи цени. Те се възмутиха, че регулаторът не е отчел скока на борсовите газови фючъри след 24 май, предаде БНТ.

Само една седмица по-късно те са на стойност между 7 и 11% по -високи, така че една актуализация за нас би довела до по-точно прецизиране на разходите за природен газ на дружествата, каза Денислав Денчев- ТЕЦ "Веолия"-Варна.

Дружествата бяха недоволни и от липсата на компенсации за скъпия газ и въглеродни емисии.

Защо не е предвидена корекция за допълнителните разходи, които дружеството е имало в резултат на разликата между прогнозните и отчетените разходи отново за тези 2 компонента - природен газ и емисии. Считам, че такава компенсация и корекция е дължима, каза Анна Димитрова- ЕVN Топлофикация - Пловдив.

Стигна се до скандал. Управителят на Топлофикация Петрич поиска оставката на експерта от КЕВР, изготвил доклада за цените.

На ваше място ще ме е срам да седя тук. Ще си подам молбата ей сега и веднага, и аз ще бъда удовлетворен, и моите членове на асоциацията ще бъдат удовлетворени, защото вие нямате място тук. Ако те не го направят, ние ще го поискаме през Народното събрание да ви изхвърлят от тук, каза Анастас Калинов, управител на Толпофикация - Петрич.

Председателят на КЕВР обясни защо регулаторът е охладил претенциите на топлофикациите за драстичен скок на парното.

Всички топлофикационни дружества подадоха заявления с искане за увеличаване на цените между 150 и 300%. Комисията разгледа и намери за основателно едно увеличение от 100-120% поради четирикратното увеличаване цената на природния газ и за да няма такъв шок, намери резерви в системата, и по-скоро през фонда за Енергийна сигурност, който да компенсира това увеличение и да го сведе до 39%, каза Станислав Тодоров - председател на КЕВР.

Той препоръча на топлофикациите да бъдат гъвкави, с цените, ако има опасност да загубят клиенти.

Шефът на КЕВР обясни как от 100% поискано увеличение на тока, е постигната прогнозна цена едва от 3 на сто.

Задълженията за обществото,което всеки от нас плащаше в рамките на 7 лв, премахваме това задължение към обществото. Електроенергията, която се произвежда от АЕЦ най-ниска цена в нашата енергийна система, увеличаваме процента от 20 на 30%, по-голяма част от електроенергията на АЕЦ отива за битовия пазар. И третото нещо, което правим, спираме премиите към всички ВЕИ производители

На 7 юни КЕВР ще проведе обществено обсъждане по предложените цени за тока и парното, а на 1 юли ще вземе окончателно решение.