Скандал в Lupa.bg: АПИ глобява с по 3 бона шофьори по несъществуващ член от Закона за пътищата

Агенцията призна вина, но не отмени наказанията

У нас
17:30 - 02 Декември 2022
5335
Скандал в Lupa.bg: АПИ глобява с по 3 бона шофьори по несъществуващ член от Закона за пътищата

АПИ е наложило глоби на граждани по несъществуващ член от Закона за пътищата. Наказанието е 3 бона. Агенцията призна, че е сгрешила, но отказа да върне на хората парите.

„Гражданите са глобени по чл. 177 от Закона за пътищата. Такъв член обаче не съществува. Чл. 58 е последният в Закона. Изпратихме запитване на АПИ дали наказанието е незаконно, на което тя не отговори. Зададохме още един въпрос на агенцията и тогава тя призна вината си”, заяви пред Lupa.bg журналистът и депутат от 43-то НС Димитър Байрактаров.

Въпреки установената грешка АПИ отказва да отмени санкциите и обяснява, че това можело да стане само по съдебен път.

 „Пътната агенция твърди, че грешката е техническа. От 143 издадени наказателни постановления 11 са сгрешени. По моя информация потърпевшите са много повече. Тези хора ще си потърсят правата в съда и ще осъдят АПИ, тъй като тя е признала вината си. Тогава кой ще плаща за чиновническите грешки, ако не ние, гражданите”, отбеляза Байрактаров.

 „Вече почти месец АПИ не предоставя информация за похарчените милиарди наши пари за текущ ремонт и поддръжка на пътищата. Имах въпроси за това и помолих депутат от ПП да ги зададе в деня за парламентарен контрол на ресорния министър, но не го направи”, каза още журналистът.