Скандал в Lupa.bg: Асен Василев опъва чадър над разследваната от Цацаров Жени Начева?

Политика
14:47 - 09 Юли 2021
10724
Скандал в Lupa.bg: Асен Василев опъва чадър над разследваната от Цацаров Жени Начева?

Разследваната от КПКОНПИ за натиск бивша здравна министърка Жени Начева все още оглавява Дирекция „Финанси на общините”, сочи справка на Lupa.bg от финансовото ведомство.  Според източници на медията ни служебният министър Асен Василев ще я остави на поста й.    

Учудващо е, че от зам.-здравен министър Жени Начева в кабинета „Борисов 3“ бе направена шеф във финансовото министерство. Очевидно е забравен фактът, че тя бе арестувана през 2010 г. в качеството й на директор на НЗОК отново за оказван натиск.

На Начева бе повдигнато обвинение за това, че от юли до декември 2005 г. в съучастие с Веладин Битолски  поискал от изпълнителния директор на "Търговска лига"АД парична сума в размер на 17 298 538,46 лв., представляваща 7% от годишния оборот на "Търговска лига-АД" от доставките на лекарства по обществени поръчки на Министерство на здравеопазването и НЗОК. Бившият зам.-министър поискал парите, за да упражни влияние при провеждане на процедури по обществени поръчки за доставки на лекарствени продукти.

Днес Министерството на здравеопазването обяви, че има сигнал подаден в КПКОНПИ за оказан натиск от страна на Жени Начева спрямо бившия управител на „Бул Био-НЦЗПБ“.

Според бившия директор на държавното дружество „Бул Био“ през 2018 г. Жени Начева е упражнила натиск да сключи договор с конкретна адвокатска кантора за съдействие по прекратяване на международен договор на стойност 350 000 евро, въпреки че към този момент дружеството има сключен договор с друго адвокатско дружество, чиято стойност е 40 хил. лв.

Сигнал за оказания натиск е подаден в КПКОНПИ, като председателят на комисията изиска от МЗ оригинали на документите по случая. Оригиналът на въпросния договор и регистърът на договорите в „Бул Био-НЦЗПБ“ обаче липсват, което означава, че никой в дружеството не е наясно дали в даден момент няма да се появят нови задължения към въпросната фирма.

Инспекторатът на Министерството на здравеопазването извърши проверка и за начина на закупуване на лични предпазни средства, респиратори и хидроксихлорохин през март – април 2020 г. Констатирано е, че същите са подготвяни еднолично от тогавашния зам.-министър Жени Начева, без залагане на минимални изисквания, на база постъпили оферти, които не са заведени в МЗ.

Не е провеждано съгласуване със съответните ресорни дирекции и с останалите заместник-министри. Проектите на докладни записки до Министерския съвет са подготвяни еднолично, след което тогавашният министър на здравеопазването Кирил Ананиев ги е внасял в МС, а като следствие налице са правителствени решения.