Скандал в Lupa.bg: БНТ скри Деница Сачева о т майките от „Системата ни убива”

Общество
17:29 - 08 Октомври 2020
8924
Скандал в Lupa.bg: БНТ скри Деница Сачева от майките от „Системата ни убива”

Социалната министърка Деница Сачева избяга от майките от „Системата ни убива”, които я чакаха пред БНТ, за да й зададат няколко въпроса. След участието си по националната телевизия тя бе изведена през задния вход. „Скри се от нас като мишка”, коментира пред Lupa.bg Вера Иванова от организацията.

Майките бяха подготвили 4 въпроса за Сачева, който тя направи всичко възможно да не чуе.

„Искахме да я попитаме защо се променя Законът за хората с увреждания и защо се прави в удобство на администрацията и срещу хората с увреждания, понеже отпада оценката. Когато се гласуваше Законът, ние посочихме на какво имат право хората в неравностойно положение. Сега след като е махната оценката, по-малко лица ще получават подкрепата, от която имат нужда. Няма да имат право на обувки, на санаториум, на помощни средства и др.”, обясни Вера Иванова.  

„Имахме искане помощните средства, които трябваше да влязат в сила от 1 януари 2020 г. , да се прехвърлят към Министерство на здравеопазването. Сега ги отлагат за неопределено време още веднъж. Вече помощните средства са еднакви и никой няма да ги получава според нуждите си. Защо това се прави? През 2021 г. трябваше да заработи Агенция за хората с увреждания, която щеше да координира и да контролира. Създаването й се отлага с още 2 години. Питаме защо? Четвъртият въпрос е свързан със Закона за личната помощ, който от 1 януари 2021 г. трябваше да се прилага изцяло, тъй като в момента е с ограничения заради „липсата” на пари. Сега се очертава от януари още хора ще останат без лични асистенти”, обясни Иванова.

„Всичко, за което се борехме през годините, Сачева го унищожава метежно. Това го прави целенасочено. За нея хората с тежките увреждания не трябва да съществуват”, категорична е майката от „Системата ни убива”.