Скандал в Lupa.bg: Болни от хепатит продават храни в столичен супермаркет

Регионалната здравна инспекция тръгна на лов за пациенти с инфекцията на мръсните ръце

Здраве
22:30 - 14 Септември 2019
6584
Скандал в Lupa.bg: Болни от хепатит продават храни в столичен супермаркет

Няколко служители на столичен супермаркет от популярна верига магазини са болни от опасния вирус на хепатит А и продават храни на нищо неподозиращи клиенти, алармираха жители на кв. "Красна поляна" пред Lupa.bg.

Още в началото на годината заразата тръгнала от новоназначен работник в магазина на ул. "Възкресение" 66, който укрил от управата на веригата, че е инфектиран. Няколко месеца по-късно там пламнала истински мини-епидемия, сигнализират нашите читатели. 

В района от 2018 г. върлува т.нар. болест на мръсните ръце заради местното ромско гето, но малцина са родителите от малцинството, ваксинирали отрочетата си срещу нея. Според инициативния комитет "Бъдеще за Красна поляна" смятат, че Регионалната здравна инспекция укрива информация за болните. Те разпространиха факсимиле от официален отговор на здравните власти, в което пише, че действително болен от хепатит А е работел в магазина, бил е настанен в Инфекциозна болница за лечение, а след това е бил освободен от длъжността си във веригата. 

Факт е обаче, че сигналите конкретно срещу този търговски обект са десетки. Съседи, които се налага да пазаруват от него всеки ден, твърдят, че хигиената в него е опасно занемарена, както и че се продават развалени плодове и зеленчуци, складирани при съмнителни условия. 

Последният документиран от здравните власти заболял е постъпил в инфекциозно отделение на 7 септември. Инкубационният период на хепатит А е около 40 дни. Възможно е десетки негови колеги, а и клиенти да са заболели по това време. Заразата се предава в битови условия, макар и не по въздушно-капков път, а при недобра лична хигиена и най-често от повърхности, храни и посуда.