Скандал в Lupa.bg: Болница в Пещера лекува здрави пациенти?

У нас
12:37 - 09 Октомври 2019
12894
Скандал в Lupa.bg: Болница в Пещера лекува здрави пациенти?

Прокуратурата разследва злоупотреби в пещерската болница „Проф. Димитър Ранев”, собственост на лекаря милионер Михаил Тиков, научи Lupa.bg от персонала в лечебното заведение. Сигналът за проверката е подаден от Мая Манолова още като национален омбудсман.

Управител на лечебното заведение е д-р Стоил Апостолов, който през 2017 г. бе зам.-министър на здравеопазването само за 24 часа. Оставката му бе поискана лично от премиера Бойко Борисов заради скандал с негово участие. Д-р Апостолов се води хем управител на МБАЛ „Димитър Ранев”, хем на „Бургасмед”, пак собственост на д-р Тиков. Как обаче смогва да бъде на две места едновременно е трудно да се каже. Може би му помага роднинската връзка с неговия работодател.

Персоналът на болницата е малоброен, разказват здравни работници. Може би това е причината д-р Тиков до преди 2 години да се води на график в ОАИЛ. Д-р Георги Гуглев, който е 80-годишен, официално работи в лечебното заведение, но негови колеги обясниха, че изобщо не са го виждали.

Що се отнася до Отделението по анестезиология и интензивно лечение към Ортопедията, то реално не съществува. Води се само на документи. На хартия е записано, че има 4 легла, а на практика само 2, които не се използват.

Повечето пациенти на частната болница са здрави хора, научи Lupa.bg. Често се използват имената на роднини на работещите в лечебното заведение, за да се вземат пари от клинични пътеки. „Случвало ни се е да приемаме пациент с лека травма на ръка и да усвоим клинична пътека за пластика на сухожилие, която е над 1000 лева”, разкриха здравни работници.

Мая Манолова предизвикала проверка в пещерската болница

Министър Кирил Ананиев е запознат с далаверите, които се правят в МБАЛ „Димитър Ранев”, но си мълчи. Затова Мая Манолова, преди да се впусне в кметската надпревара, подала сигнал до прокуратурата, която в момента проверява какви са злоупотребите в болницата на д-р Тиков. Едва след разследването на държавното обвинение ще се разбере дали твърденията за извършени измами са основателни.