Скандал в Lupa.bg: Как се харчат 50 млн. лева за пеперуди и чапли

Ексклузивно
13:44 - 11 Април 2019
8082
Скандал в Lupa.bg: Как се харчат 50 млн. лева за пеперуди и чапли

Задава се пореден скандал с безразборно харчене на милиони от екоорганизации, показа разследване на Lupa.bg. Около 2 милиона лева са предвидени за следене на дива коза, заплождане на пеперудата Червен Аполон и отглеждане на храсти за укриване на дива мечка. Друг милион пък е предвиден за мътене на яйца от костенурка в Алдомировското блато. 1 400 000 лв. ще бъдат дадени за броене на пеликаните в езерото Сребърна и съвети за опазването им. 700 бона са предвидени, за да се преброят чаплите в река Марица. Други 650 000 лева - за хранене на черни лешояди…
На този фон най-бедните пенсионери ще получат великденска добавка към пенсията от смешните 40 лева.

Документ, до който lupa.bg се добра, описва схеми за усвояване на рекордните близо 50 милиона лева по различни фамозни еко инициативи, а някои точки от този “проект” са меко казано смущаващи и плачат за по-обстойна прокурорска проверка.

8 милиона лева предвижда документът за опазване на царските орли от жици. На 4 милиона е оценено преброяването на птиците в Атанасовското езеро и още толкова — да се преброят ястребите и орлите. Същите суми са предвидени за грижи за пеликаните около Бургас и за строеж на гнезда за малък петнист орел. 5 500 000 лв. струва планът за опазване на червеногушата гъска (отделно от тези сметки са поискани други 50 милиона за физическото й опазване).

Преброяването на птиците изглежда е по-важно от самото им оцеляване, затова 3 милиона лева са предвидени за броене на големи европейски лешояди и още толкова — за соколите. На фона на крупните суми преброяването на трипръстия кълвач излиза направо без пари — само 450 000 лева са предвидени за тази дейност.

Само за 450 000 лева ще преброят популацията от трипръст кълвач

Както и да го гледаш, проектът заплашва да прерасне в “екогейт”.

Няма спор — за природата трябва да се полагат грижи, най-малкото защото от нейното добро здраве зависи и нашето, а и Законът задължава да се полагат грижи за редките и застрашените биологични видове.

Вероятно това е и причината да се планират 600 000 лв. за просвещаване на билкари да се прекаляват с брането, защото билките ще свършат, както и 470 000 лв. за отглеждане на щастливи лалугери, 

За 420 000 лв. ще стане ясно как да се управлява язовир Овчарица. На 200 хиляди са оценени съветите за управление на язовир Конуш. 90 бона са предвидени за училищни лекции, други 50 000 отиват за за лятна екологична академия. 

По-голямата част от парите са по еврофинансиране, а националното съфинансиране е не повече от 20 на сто. Не съществува обаче одит, който да може да засече точността на кой да е от докладите, свързани с изпълнението на тези проекти — нито една одитна организация не може да прекара месеци в броене на отчетени диви животни, повечето от които птици. Затова всеки отчет се проверява единствено и само на хартия.

"На пратика са възможни гигантски злоупотреби. Имаме информация, че между 60 и 70% от сумите се усвояват с фалшиво направени разходи, но е невъзможо да я докажем. Как да как разбереш дали 12 еколога са опазвали някое кокиче, или е бил само един?", разказва запознат със "зелените" схеми.

Още по-скандално е проследяването на пътя на парите, т.е. кой ги усвоява. Оказва се, огромния паричен ресурс се акумулира от избрани организации и сдружения.

По проект „Консервационни дейности за целеви видове от директивата за птиците на Европейския съюз – белошипа ветрушка, черен лешояд и царски орел, в основните им местообитания в България, бенефициент е Сдружение с нестопанска цел Стара Загора по Оперативна програма „Околна среда“, изпълнител е ПЕТРОЛ АД. Общият размер на държавното финансиране само по това перо възлиза на 85 хил. лв., а европейското е над 481 хил. лв.

Освен за бензина, Петрол АД ще се грижи и за царския орел

700 хиляди лева е бюджетът на проекта „Подпомагане на гнездовите популации на три вида чапли (малка бяла, нощна и гривеста) и малък корморан, чрез ограничаване на заплахите, увеличаване успеха на размножаването и възстановяване на унищожени местообитания“, а началото му е поставено с „публикации, рекламни и презентационни продукти, издаване на дипляна за целите на проекта и поставяне на табели за пропагандиране на проекта на обекта, подготовка и организация на две пресконференции за начало и край на проекта.“ Изпълнител е НИСАН София ЕАД. По проекта „Последната чаплова колония в Тракия. Възстановяване на смесени чаплови колонии в поречието на р. Марица“ автомобилният вносител е получил 35 000 лв. — нищожна част от предвидените 700 000.

Партньор по проект за 2 милиона за следене на дива коза, заплождане на пеперудата Червен Аполон и отглеждане на храсти за криене на дива мечка е Природонаучният музей към БАН, където зам.-директор е Стоян Бешков — член на Националния съвет на ПП Зелените и кандидат депутат от Кърджали, откъдето е родом Тома Белев.

Друг член на Националния съвет на ПП Зелените — Петко Цветков, е бенефициент, изпълнител и партньор по проекта за помощ за рибите в Русенски Лом, за да плуват на воля, бюджетът на който е 800 000 лв.

Броенето на трипръстите кълвачи, глухарите и белогръбите кълвачи, оценено на 450 000 лв., е с бенефициент, изпълнител и партньор СДП Балкани (Андрей Ралев — ковчежник на ПП Зелените, Андрей Ковачев — бивш съпредседател на ПП Зелените и Катерина Раковска — съпруга на Андрей Ковачев и действащ съветник в съвета, разпределящ парите за биоразнообразие в МОСВ).

Съветите за управление на язовир „Конуш“, оценени на 200 000 лв., ще дава Веселина Кавръкова, жена Тома Белев. Тома Белев е бенефициент и на програмата за училищни лекции (90 000 лв.).