Скандал в Lupa.bg: Машинното гласуване – опорочено, кутиите с бюлетините зеят

Политика
15:40 - 26 Май 2019
4072
Скандал в Lupa.bg: Машинното гласуване – опорочено, кутиите с бюлетините зеят

Машинното гласуване на Евроизбори 2019 е опорочено! Кутиите с електронния вот на избирателите зеят с огромни отвори, през които, при зла умисъл, всеки би могъл да вади и унищожава бюлетини в интерес на една или друга партия, видя репортер на Lupa.bg.

Пробойната лъсна в избирателна секция 64 в София, район „Възраждане. По традиция СИК се помещава в 43 СОУ „Христо Смирненски” на бул. „Сливница” № 45. Попитан дали желае да гласува електронно, репортерът си се съгласи, след което получи специалната електронна карта и бе упътен към машината за гласуване. След като даде своя глас, нашият човек бе помолен да пусне избълваната от машината бюлетина, на която е указано на която партия и на кого от нейните кандидати е възложил доверието си.

Оказа се обаче, че отворът на хартиената кутия, която играе ролята на урна, е широк цели 2 см, вместо нужните няколко милиметра. „Дали мога да извадя бюлетини оттук” попита репортерът ни, при което наблюдателите и членовете на комисията се усмихнаха виновно с обещанието, че няма да допуснат това да се случи.

Така излиза, че няма причина при някакво престъпно съглашателство някой се опита да играе мръсно, като извади бюлетините и върне обратно в урната само гласовете за любимата си партия. Не е ясно защо Централната избирателна комисия е допуснала такъв съществен пропуск в сигурността на вота.

Факт е, че светът бяга от машинното гласуване. Държавите, където изборите се провеждат единствено с електронен вот, са Бразилия, Венецуела, Филипините, Индия и Бутан. Обяснението за този феномен е много високият процент неграмотно население в там, за което натискането на бутони, означени с картинки, е единственият начин да изразят своята воля.

Всъщност, единственото сигурно предимство на машините за гласуване е, че те не допускат недействителни гласове – машината не приема вот, който не отговаря на изискванията и настоява избирателят да се коригира.

САЩ е единствената страна извън Третия свят, където машинното гласуване е широко разпространено благодарение на дългогодишни традиции. Но там машинният вот е равнопоставен на всички други опции за гласуване.

В Европа няма държава, която да се доверява на машинното гласуване, а там, където бяха направени опити за въвеждането, му се отказаха от него със скандал, заявиха наскоро изборните експерти, цитирани от „Дневник”. Най-известните случаи са скандалът в Белгия именно с машини на „Смартматик” и този в Ирландия с холандските машини NEDAP, които в момента ирландската държава продава по 9 евро бройката.

Българският Изборен кодекс не дава възможност за избор между различни системи за машинно гласуване, а направо налага т.нар. директно електронно записване, което се оценява като архаична и най-вече несигурна система. Навремето в САЩ тази система е била преобладаваща, но сега съотношението е 75:25 в полза на оптичното сканиране.

Машината за гласуване с директно електронно записване, каквато е предвидена в нашия закон, на практика вади на екран електронно изображение на бюлетината във вида, в който е на хартия. Вотът се отразява директно върху електронното копие, а след гласуването машината издава разписка.

При системата за оптично сканиране в устройството се пъха оригинална бюлетина, снабдена с баркод и попълнена със специален маркер, подаден от комисията. Машината съхранява бюлетината като урна, а накрая извежда резултата в една конзола, която се обработва централизирно. Предимството на тази машина е, че тя не може да се хаква, защото бюлетините са вътре, а същевременно няма как да се промени софтуерът ѝ, защото няма да разпознае бюлетините.

Както често се случва, България върви обратно на световните тенденции и залага на морално остарял и несигурен начин за гласуване. Въпросът защо това се прави, сигурно има много верни отговори, защото са преплетени твърде много противоречиви интереси.

Докладът на „Сова 5”, където са изложени всички съображения срещу машинното гласуване в този му вид, беше пратен в парламентарната правна комисия още в началото на февруари, но не предизвика реакция. Също както опитите на предишната ЦИК да провокира дебат сред политиците и институциите.

Затова са налице всички признаци, че на европейските и местните избори в машинното гласуване ще потънат десетки милиони, а в същото време свършената работа ще бъде съмнителна. Загубите могат да се много повече от изхарчените пари и пропиляното време - под въпрос ще бъде и без това не особено голямото доверие в изборния резултат.