Скандал в Lupa.bg: Медици лекуват COVID-19 без маски и ръкавици?

Актуални новини
17:52 - 21 Август 2020
5521
Скандал в Lupa.bg: Медици лекуват COVID-19 без маски и ръкавици?

Не във всички болници в страната медицинският персонал е оборудван с предпазни средства срещу COVID-19, затова алармираха пред Lupa.bg от Синдиката на българските медицински специалисти.

В Белодробната болница в София в момента тече кампания за набиране на средства за закупуване на лични предпазни средства. Без необходимата защита работят лечебните заведения в Сливен, Карлово, Варна и Кюстендил.

„Нашият синдикат снабди колеги от тези лечебни заведения с маски, ръкавици, дезинфектанти. Предпазните средства ни ги дариха от Австрия”, разказа пред Lupa.bg председателят на Синдиката на българските медицински специалисти Мая Илиева.

Според нея лечебните заведения разполагат със защитни средства срещу коронавируса, но ги пазят за есента и зимата, когато се очаква да има много заболели. По думите на Илиева медсестрите в повечето лечебни заведения са дефицит. В хвалената от здравния министър проф. Костадин Ангелов „Д-р Братан Шукеров” в Смолян една медсестра обгрижва 14 пациенти с COVID-19, при положение че там има цели три инфекциозни отделения.

В Кюстендил 90% от медицинските специалисти са в пенсионна възраст. Те са длъжни хем да полагат грижи за болните от коронавирус, хем за останалите пациенти. Поради тази причина са готови да хвърлят оставки.

„Въпреки тези проблеми здравният министър уверява, че всичко е наред и системата ще издържи. Той твърди, че обикаля болниците и се среща с медицинския персонал, но колегите ми от синдиката изобщо не са го виждали. На кого да вярваме?!”, пита риторично Мая Илиева.