Скандал в Lupa.bg: Обжалват десетки дела заради уволнено вещо лице?

Общество
15:45 - 15 Септември 2020
3624
Скандал в Lupa.bg: Обжалват десетки дела заради уволнено вещо лице?

Националният институт по криминалистика (НИК) уволни дългогодишен свой служител заради „некадърност”, поради което поставя под съмнение правдивото отсъждане на делата, за които отстраненото вещо лице е изготвяло експертизи.  

 „Заради уволнението ми може да се стигне до оспорване на експертизите, които съм изготвил през последните две години. Лошото е, че голяма част от веществените доказателства няма как да се изследват отново, тъй като биологичният материал по тях е изразходен или пък е компрометиран в хода на последващи изследвания. Адвокатите по делата могат да се обърнат към съда в Страсбург заради „некомпетентното” ми изготвяне на експертизи”, обърна внимание пред Lupa.bg изгоненият експерт, пожелал името му да не се съобщава.

 „До юли месец тази година бях експерт в сектор “ДНК-анализи” при НИК – МВР. Ръководството на института ме беше причислило към групата на т. нар. “неудобни” служители, които си е поставило за цел да освободи. “Неудобните” експерти в НИК са тези, които имат професионално мнение, различно от това на ръководството и отстояват независимостта си като вещи лица. През последните няколко години ръководството на НИК опитваше да ме уволни по дисциплинарен път, като ми налагаха наказания за несъществуващи нарушения, поради което тези наказания отпадаха след съдебни решения. След като не успяха да ме уволнят по този начин ръководството на НИК прибягна до друг похват да бъда отстранен от работа чрез оценяване изпълнението на длъжността на държавните служители. Така за 2018 г. и 2019 г. бях оценен с най-ниската оценка –„Неприемливо изпълнение”. „Ако се приеме, че не съм показал компетентност, знания, умения и поведение, отговарящи на изискванията в приложение № 1 на наредбата, както на практика са „преценили“ оценяващите, това засяга не само мен лично, но и самия институт, издал експертизите”, смята експертът.

Той разкри пред медията ни редица злоупотреби, които ръководството на института извършва: „За да ускори допълнително изготвянето на експертизи ръководството въведе “рационализация” - лаборантите от сектора получиха заповед да работят по неразпределените случаи, като изземат отривки от веществените доказателства, а в някои случаи и да изолират биологичния материал. Според ръководството иззетите отривки представляват доказателствени средства съгласно НПК и трябва да се изследват. Това е грубо нарушение на наказателния процес, тъй като следва въпросът дали отривките наистина са иззети от тези веществени доказателства. Лаборантът не поема никаква отговорност за действията си. Не се отчита, че е нарушено правото и задължението на вещото лице да се запознае с веществените доказателства, както и правото на вещото лице да прецени откъде да се изземе биологичния материал и по какъв метод да се изработи пробата”, обръща внимание уволненият експерт.

По думите му ръководството непрекъснато притиска експертите да отлагат до последно явяването си в съдебни заседания като вещи лица под предлог, че ако в крайна сметка съдът се откаже да вика експерта, той няма да губи част от работното си време, с което всъщност се спъва и бойкотира правораздаването.

 „В момента в сектор "ДНК анализи" в НИК половината щат е свободен. Някои са напуснали доброволно, а други – уволнени.  В същото време има недостиг на кадри за ДНК анализи и МВР плаща за експертизите в частни лаборатории, като се харчат парите на данъкоплатците при наличие на собствена лаборатория, оборудвана с пари от ЕС. Как може да имаш лаборатория, която умишлено да унищожаваш години наред, за да даваш работа на определени частни лаборатории за ДНК анализи, струващи стотици левове повече? И могат ли експертизите в тези частни лаборатории да бъдат напълно достоверни, или просто, когато трябва някоя експертиза да бъде преиначена, се възлага на тях. Ако преди ставаше дума за няколко експертизи, сега става дума за количества”, разкри уволненото вещо лице. 

„Възможността да бъде уволнено поради некомпетентност, означава саморазправа с него. Тези, които са го изпитвали, може да знаят по-малко от него. В България почтените експерти ги гонят. Оспорването на експертизите, преди да бъде уволнен специалистът, ще създаде хаос, затова няма да бъде допуснато от закона”, коментира случая с уволнения служител на НИК адв. Марин Марковски.