Скандал в Lupa.bg: Предпазните материали станаха кът, служители ги ползват многократно

Новини
15:00 - 26 Септември 2020
5498
Скандал в Lupa.bg: Предпазните материали станаха кът, служители ги ползват многократно

Лекари, медицински сестри и санитари проплакаха, че от доста време сами си закупуват предпазните материали, с които би трябвало да работят. Дори в големите ни болници в София не се предоставят маски, ръкавици и перелини за еднократна употреба, тъй като се твърди, че няма наличност, научи Lupa.bg.

В повечето болнични заведения тези, които нямат възможност, използват по няколко пъти предпазните средства, които могат да доведат до други ефекти, различни от тези да се предпази човек. Маските се слагат проформа и по десетки пъти, докато започнат буквално да се разпадат. Същото важи и за тънките перелини, напомнящи за носни кърпички или салфетки, също се веят из коридорите на болниците като Самарското знаме след тежка битка. 

"Нямаме избор, купуваме си сами, тъй като са задължителни, но когато попитаме дали има в наличност, ни се отговаря, че няма на склад. Нали уж трябваше да има постоянно, за да сме стерилни? Явно ни лъжат и ги пазят за следваща кризисна ситуация, или въобще няма", сподели пред Lupa.bg медицинска сестра от "Пирогов".

Влизайки в голяма част от кабинетите на една от най-важните болници у нас, се забелязва точно това - повечето лекари са без маски, други са ги сложили под брадичката, а на входа често се пропуска да бъде измерена температурата на влизащите пациенти и посетители. Санитарите, които предимно се бъзикат помежду си и явно стоят там за украса, не се вълнуват, че хората ги виждат без предпазни средства.

Не по-различно е положението и в друга институция - МВР. Служителите на полицията масово не носят маски, движейки се по коридорите и стоящи в стаите си. Явно и там ги е налегнала кризата, тъй като не се предоставят служебно маски и ръкавици.