Скандал в Lupa.bg: Прилагат ни опасен метод за диагностика на COVID-19?

Общество
16:11 - 05 Май 2020
9017
Скандал в Lupa.bg: Прилагат ни опасен метод за диагностика на COVID-19?

В Александровска болница планират да правят на заразените с коронавируса бронхоскопия – ще се взема материал от дисталните отдели на белия дроб. Този метод на лечение е изключително опасен, за това сигнализира пред Lupa.bg  д-р Ивайло Цветков, консултант по Горно-интестинална и Бариатрична Хирургия в Университетската Болница University Hospitals of North Midlands във Великобритания.

Той цитира изказването на директора на болницата проф. д-р Костадин Ангелов пред сайта Zdrave.net:  „На всеки пациенти със съмнителни лабораторни, образни или клинични данни започва да се прави бронхоскопия. Ще се взема материал от дисталните отдели на белия дроб - буквално от „окото на бурята“ и така може да се докаже присъствието или отсъствието на вируса, да се проведат цитологични, микробиологични, имунологични изследвания и да се види какви са промените на клетъчно ниво. Ще надградим панела от изследвания и ще включим най-добрите ни специалисти бронхоскописти и пулмолози в болницата - д-р Мондешки, д-р Билюков. Всички са изключително мотивирани“, каза проф. Ангелов.

„Съгласно предложените стандарти за диагностика на Covid-19 и добрата клинична практика в Европейския съюз и Северна Америка, извършването на диагностична бронхоскопия за доказване на Covid-19 е противопоказана с оглед излагането на риск здравето на пациента, екипа извършващ изследването и етичните норми на поведение на всеки лекар. Всички ръководства изключват бронхоскопията като метод за доказване на Covid-19, защото е безмислено и високо рисково”, обясни медикът.

За да попречи на провеждането на рисковия експеримент, той сезира БЛС. Настоява в  10-дневен срок да бъде запознат с действията на съсловната организация „спрямо прокламирана и явно афиширана диагностична процедура, която се явява "Malpractice".

„ Ако до 10 дни не получа удовлетворителен отговор на поставения проблем, ще инициирам чрез General Medical Council във Великобритания официално запитване до Европейската Комисия по Здравеопазване в Брюксел за започване на процедура по разследване на предложената за внедряване процедура в МБАЛ " Александровска"!”, се казва в писмо на д-р Цветков до Лекарския съюз.  

Вече са минали повече от 10 дни и БЛС не е излязла с позиция.

Пред Lupa.bg от съсловната организация потвърдиха за изпратения сигнал на д-р Цветков: „Получихме писмо от медика. Препратихме го на Борда по специалности и чакаме отговор оттам”, заявиха от БЛС.

Независимо че бронхоскопията крие рискове заради близо 30% фалшиво отрицателни тестове от нозофарингеален секрет при PCR-пробите, медици от цял свят смятат, че именно изследването на материал директно от бронхите или по възможност, от спутум, са златен стандарт при диагностицирането на коронавирусната инфекция. Протоколите за тази практика датират още от януари и са в гайдлайните, разпространени в целия свят, дело на медиците от Ухан. Все пак китайците афишираха като най-успешно диагностицирането и с PCR, и с данни от скенер на белия дроб.