Скандал в Lupa.bg: Румен Радев гази Закона за дипломатическата служба

Президентът няма право да прекомандирова посланици

Политика
12:00 - 14 Ноември 2020
8628
Скандал в Lupa.bg: Румен Радев гази Закона за дипломатическата служба

Десет посланици са договорили след месеци блокаж на дипломатическите назначения президентът Румен Радев и външната министърка Екатерина Захариева.  Част от тях са добре познати имена от кариерата– Ангел Чолаков, Радко Влайков и Константин Димитров. Те ще бъдат командировани от една държава в друга, което е нарушение на Закона за дипломатическата служба, обясни пред Lupa.bg бившият зам.-министър на външните работи и първи посланик на България в Саудитска Арабия Радион Попов.

„По закон Ангел Чолаков, който досега бе посланик в Париж, не може веднага да бъде командирован в Анкара. Същото важи и за Радко Влайков и Константин Димитров. Трябва да останат 2 години в България преди да поемат мисиите си съответно в Босна и Херцеговина и Нидерландия. Не за първи път този закон се нарушава. През 2006 г. Ивайло Калфин обеща да сложи край на това, но веднага след това изпрати Александър Олшевски в Либия“, припомни Попов.

„Законът за дипломатическите служби го наруши и бившият външен министър Николай Младенов през 2010 г. Тогава се постави над президента и не ми позволи да стана посланик на Саудитска Арабия, а имах агреман за това. От протокола на Външно министерство на Саудитска Арабия са ме чакали през нощта на летището и чрез дипломатически ноти са ме издирвали“, разказа Радион Попов.