Скандал в Lupa.bg : Силни политици пазили Брендо от 10,5 г. присъда

Новини
12:31 - 28 Май 2019
10240
Скандал в Lupa.bg: Силни политици пазили Брендо от 10,5 г. присъда

Могъщи родни политици пазели кокаиновия крал Евелин Банев и чрез съдебен натиск не позволявали Брендо да бъде изпратен в Румъния, за да излежи 10,5 годишна присъда. От незаконната подкрепа се оплакват пред румънски медии прокурори от северната ни съседка. 

Според присъдата на север от Дунав, Брендо е пренесъл на територията на Румъния 51 058 килограма кокаин, научи Lupa.bg. Това се е случило през април 2012 година. На 21 февруари 2014-а съдът в Букурещ дава тежката присъда от 14 години на българина, а властите в Румъния удрят на камък и не могат да го вкарат в затвора. По-късно през юни 2016 г. апелативният съд в Букурещ намалява присъдата на 10 години и 6 месеца, като решението не може да бъде обжалвано по никакъв начин.

"Вкарахме най-богатият румънец Джиджи Бекали в затвора, но сме безсилни пред Евелин Банев, защото силни политици в България ни пречат да го получим в Румъния", жалват се обвинителите. Заради сериозната спънка, те възнамерявали да отнесат въпроса до Европейския съюз, защото вече 3 години били безсилни да изпълнят присъдата.

У нас е имало вече няколко заседания за екстрадирането на Брендо, но родните съдии все си намирали оправдания да не предадат Евелин Банев на властите в Букурещ. Господата в черни тоги само се оправдавали, че исканията не били ясни и не разбирали превода. 

Lupa.bg научи, че Брендо заобикалял Румъния и не искал да мине от там дори по въздух. 

Италия също е поискала Евелин Банев-Брендо от България още през юни 2017 г., когато окончателно го осъдиха на 20 г. затвор за трафик на кокаин от Южна Америка до Европа. Това става ясно от документи по делото в Рим.

Три са версиите защо Брендо се измъкна от правосъдието, въпреки че 3 държави го осъдиха на затвор. Най-конспиративна е първата. Според нея Брендо е помагал на чужди служби за сигурност в борбата с наркотрафика. В трите дела, по които е осъден, става дума за разбити канали за трафик на кокаин. В България Брендо е осъден, защото е прал пари от каналите на Атанас Генов и Ивайло Хаселбарт. И двете организации са разбити през 2000 и 2005 г., босовете са излежали присъдите си, а дрогата е заловена.

През 2012 г. италианските карабинери провеждат поредната акция срещу трафика на кокаин в периода 2006 до 2008 г. Организатор и финансист е Евелин Банев, за което го уличават в самопризнания и хора от неговата банда - българинът Радослав Атанасов и италианецът Антонио Мелато. Над 800 кг от този канал също са задържани.

През 2011 г., докато Брендо още е на свобода, в Румъния пропада и сделката му за 51 кг кокаин с агент под прикритие. Дрогата е конфискувана.

Когато Евелин Банев е в италианския арест, през декември 2012 г. испанската полиция залавя кораба "Св. Николай" с български екипаж на борда. Натоварен е с 2,7 тона кокаин. Връзката на Брендо с дрогата не е доказана.

През февруари 2014 г. френската полиция атакува кораб в териториалните ѝ води. На борда има автомобили от рали “Дакар”. В гумите на колите са намерени 1,4 тона кокаин. В България се обискират офиси на бизнесмен, за когото се предполага, че е свързан с трафика. Той и съпругата на един от членовете на бандата на Брендо имат общ бизнес. Нищо от това не се доказа. Месец след операцията на френските власти Брендо е освободен от италианския арест и си идва в България. Въпреки всички заловени пратки за няколко милиарда Брендо е жив, на свобода и с проспериращ бизнес, което според запознати с методите на службите за сигурност е знак, че е бил сигурен за благоприятния изход от ситуацията.