Скандал в Lupa.bg: Смесват болни със здрави пациенти в свищовската болница

Актуални новини
19:20 - 18 Декември 2020
4658
Скандал в Lupa.bg: Смесват болни със здрави пациенти в свищовската болница

Нефрологът д-р Петя Страхилова напусна свищовската болница „Д-р Димитър Павлович“ заради хаоса, който цари в нея. Тя не е съгласна лечебното заведение да се управлява от кмета Генчо Генчев вместо от изпълнителния директор.

„Кметът урежда по телефона лечението на пациенти в други лечебни заведения. Пациентите биват откарвани с линейка на Спешна медицинска помощ, а лечението им се забавя в най-добрия случай с над 1 час. Много често се пътува до София, до болници с най-добрите реанимации в страната, но това не се прави за всички. Понякога на колегите им се налага да пътуват по няколко пъти, така градът и общината остават с една линейка, а екипът на Спешна помощ се оголва понякога и за цял ден“, разказа пред Lupa.bg медикът.

 „На 1 декември дойде при мен кметът, за да ходатайства за една от новоприетите пациентки, негово протеже. Веднага набра номера на доктор инфекционист от Варна, терапията ѝ беше обсъдена и дадена по телефона от него. Между другото, терапията на някои пациенти значително се различава от тази на останалите, най-вече по отношение на антибиотиците. Кметът ми сподели, че е много възмутен от д-р Филев - шеф на болницата във Велико Търново, защото не искал да приема пациенти от нашата болница, които са се влошили и се нуждаят от интензивно лечение“, продължи лекарката.

 „На едно мое дежурство 3-ма пациенти бяха настанени от кмета на 6-я етаж, без предварително да им бъдат направени задължителните кръвни тестове. След като им направихме бързи тестове, единият излезе положителен и беше преместен на 7-я етаж в западното крило, където е Ковид отделението. Т.е. има смесване на пациенти с положителен и отрицателен резултат от тест“, обърна внимание д-р Страхилова.

„Тестовете, който се използват в нашата болница от началото на пандемията са т.н. бързи или кръвни тестове, които не могат да покажат с точност дали в момента сте болни от Ковид-19. Основното им предназначение е снемане на имунологичен статус на хора, прекарали инфекцията. В другите болници използват антигенен и ПСР тест. Така се създава предпоставка за заразяване на медицинския персонал и останалите болни.

Другото, което ми правеше впечатление, е, че почти не се правят скенери на бял дроб, а само рентгенови снимки. Промените, които се виждат при скенера, не могат да се сравнят с тези при рентгена. Понякога само по скенера може да се постави диагноза Ковид. Има хора с отрицателни антигенни тестове, но с такива промени. Тук е мястото да спомена също, че и аз се заразих, лекувах се в къщи, заразих мъжа си и децата си", разкри нефрологът.

 „Приемането на пациентите става на 6-я етаж, където чакат и пациенти с положителен, и с отрицателен бърз тест. Там в коридора на някои пациенти се правят и тестове. В болницата няма триаж, където да се правят тестове и да се пресяват пациентите. Това води до риск от заразяване на медицинския персонал и останалите болни. Медиците Иванова и Караджов също се разболяха. Д-р Петрова и д-р Ганев дават дежурства в свищовската болница, след което си отиват, защото работят и на други места. Това означава, че невинаги има лекар в отделението и визитация не се провежда всеки ден“, допълни медикът.