Скандал в Lupa.bg: Забъркан ли е Карлос Контрера в афера за 3 млн.лв.?

От "Спаси София" обвиниха общинския съветник от ВМРО, че лобира за ремонт на тройно завишени цени на общежитие в жк. "Дружба"

Политика
17:36 - 28 Ноември 2020
12260
Скандал в Lupa.bg: Забъркан ли е Карлос Контрера  в афера за 3 млн.лв.?

Общинският съветник от ВМРО и председател на транспортната комисия в Столичния общински съвет Карлос Контрера е замесен в афера за ремонт на силно завишени цени на обща стойност 3 милиона лева, намекнаха от "Спаси София" на последното заседание на СОС в петък.

Според сдружението, ремонтът на общежитие на общинското дружество "Столичен автотранспорт" в квартал "Дружба" се случва на завишени в пъти цени. Без да го назовават поименно, те намекнаха, че Контрера е силно зантересован от този договор и очевидно лобира за това безобразие. В отговор на това твърдение самият Контрера предложи отлагане на гласуването и се зарече да публикува действителните разходи на сайта на СОС.

"Карлос Контрера от ВМРО ще се опитат да го пробутат през Общинския съвет да финансира тази потресаваща вакханалия. Ако успеят да го направят, всички софиянци ще плащаме щедро – 62 000 лв. за скеле, 12 000 лв. за премахване на балатуми, wireless точки за 10 000 лв. и усилвател за телевизионен сигнал за 16 354 лв.", алармира още в четвъртък преди заседанието "Спаси София". Борис Бонев уточни, че Столичният автотранспорт е сключил договор за ремонт на панелно общежитие за близо 3 млн. лв. или по рекордните 1852 лв./кв.м. (950 евро/кв.м.).

Сравнителните цени, представени от "Спаси София". Видно е, че ремонтът на общежитието ще излезе "златен" на данъкоплатците

От "Спаси София" добавят, че е предвидено закупуване на климатици на цена от 5986 лв., докато пазарната била не повече от 2600 лв. За топлоизолация общината ще плаща по 64 лв. на квадрат, докато пазарната цена е10-15 лева. Предлага се и общинският бюджет да плаща за единична тоалетна цена от 382 лева, докато пазарната цена е между 120 до 200 лева. 

Изненадващо, по време на заседанието стана ясно, че ремонтът вече е започнал, макар и без да има осигурено финансиране от общината. Борис Бонев попита как е възможно това без одобрението на СОС, но отговор така и не последва, защото според председателя на съвета Елен Герджиков, очевидно също заинтересован от сделката, това било въпрос към самото дружество, а не към съветниците.

"Искам да попитам защо през месец май изпълнителния  директор на "Столичен автотранспорт" Слав Монов е подписал договор, без изобщо да  има осигурено финансиране? Реално договорът е за над 3 млн. лв. с ДДС, от които не достигат 466 000 лв., искани сега от Специализирания общински приватизационен фонд, направление "Инвестиции и придобиване на ДМА", гневно попита и друж общински съветник - Иван Таков от БСП, син на червеното величие отпреди 10 ноември Янчо Таков.

Със сумата от 3 милиона лева  е предвидено да се направи енергийна ефективност на сградата, преработка и подмяна на електрическата инсталация - силно и слаботокова, преработка и подмяна на ВиК инсталация, я също и на самото разпределение на сградата. И още: основен ремонт на покривната плоча, подмяна на ламаринените обшивки и шапки на комините, подмяна на стара дограма с нова. Основен ремонт - полагане мазилки и латекс по стените, изграждане на енергийно-ефективно осветление и др.

Според експерти в строителството, до които Lupa.bg се допита, ремонта може да струва между 650 000 и 900 000 лева, при това с използвани най-скъпи възможни материали и прилична печалба на фирмата, приела поръчката. Очевидно е, че исканата цена от 3 милиона лева е откровена кражба от джобана данъкоплатците.

Договорът е сключен с консорциума "Лидер инженеринг 2019", представляван от някоя си Александра Писарска. Не е ясно дали дамата има родствена връзка с бившия шеф на ВИС-2 Чавдар Писарски.

От своя страна по време на заседанието Карлос Контрера определи изнесените цени по ремонта от "Спаси София" като "откровена спекулация" и обеща да публикува истинските цени по ремонта на сайта на СОС. Затова той предложи и точката да се отложи за следващия общински съвет след 3 седмици.

Lupa.bg обещава да следи случая.