Скандал в Lupa.bg: Зам.-здравен министър поиска коронапомощите да се връщат

Здраве
17:40 - 07 Август 2020
5678
Скандал в Lupa.bg: Зам.-здравен министър поиска коронапомощите да се връщат

Зам.-здравният министър и шеф на Надзора на НЗОК Жени Начева е поискала отпуснатите пари на болниците по време на пандемията да бъдат връщани. Това е записано в протокол на Надзорния съвет, съобщи пред Lupa.bg бившият подуправител на Касата д-р Димитър Петров.

В началото на април НЗОК, съсловните организации на лекарите и зъболекарите и здравният министър, се договориха лечебните заведения да получат 85% от очакваните постъпления. Парите бяха дадени със задна дата и медиците имаха възможност да се възползват от помощта още от януари, когато коронавирусът още не беше факт у нас.

За да не "ощети" Касата Жени Начева, е поискала дадените пари да се връщат. Това е записано дори в анекс към Националния рамков договор, който само юристи могат да разберат. За да не се създаде напрежение, надзорничката не е посмяла да огласи  плановете си.

Сега обаче има друго искане – 85-те процента финансова помощ да бъдат спрени със задна дата от 1 август. Заради това лекарите са настръхнали, тъй като те не могат да си изпълнят обемите работа заради по-ниската посещаемост на пациенти. „Хората все още изпитват страх да ходят по болници, за да не пипнат коронавирус”, споделят притеснени медици. Те допълват, че в Касата има неизразходвани средства, които могат да подобрят финансовото състояние на лечебните заведения.

„До края на годината ще останат в НЗОК около 300 млн. лева. Какво ще ги правят?! Ако не бъдат използвани, ще бъдат върнати в бюджета. Явно това е целта на Жени Начева”, смята д-р Димитър Петров.