Скандал в Lupa.bg: Застрояват дюните край Камчия?

Актуални новини
15:30 - 01 Март 2021
5266
Скандал в Lupa.bg: Застрояват дюните край Камчия?

Застрояването на дюните край Камчия е един от най-наболелите екологични проблеми в момента, обяви пред Lupa.bg еколожката Катерина Раковска. 

С последните решения на Министерството на околната среда и водите, отпадат забрани за строеж върху дюните на един от най-запазените и красиви места по Черноморието, а именно Камчийски пясъци. 

"През 2007 г. беше ликвидиран статута на защитена местност Камчийски пясъци и това което опази незастроен този район беше Натура 2000. Следващата стъпка, която трябваше да се направи беше да се обяви зоната със своите граници. Когато тази заповед беше публикувана в Държавен вестник, видяхме, че са отпаднали забрани за строителство, в имоти, които са били обект на заменки. По време на общественото обсъждане, тези забрани бяха налице, но при публикуването в Държавен вестник стана ясно, че те са отпаднали", разказа Раковска.

"След нашата реакция, от Министерството на околната среда и водите обяви, че ще започнат преиздаване на заповедта. Това обещание го дадоха преди месец, но до момента няма нищо направено. По този повод ние започваме протест с искане тези заповеди за строителтво в конкретните парцели да бъдат върнати", добави еколожката.

По думите й, ако тези забрани не отпаднат, върху дюните на Камчия ще може да се строи, което е пълно безумие.

По повод строежа на Алепу, тя обяви, че там все още няма окончателно решение на съда. Има решение на първа инстанция, че строежът е незаконен, но това не бива да ни успокоява, категорична е еколожката. 

Третият голям проблем по морето е строителството в природен парк "Странджа", край село Синеморец. Там е и природен парк, и защитена зона и въпреки това се строи. Контролният орган РИОСВ мълчи, каза още тя.

Малко предистория на проблема с Камчийски пясъци

В началото на 2006 г. по времето на правителството на Сергей Станишев, се заменят в полза на инвеститора "Рийс Интернешънъл" 407 дка край брега южно от устието на Камчия, срещу 31 имота земеделски земи в общините Видин, Брегово и Макреш с обща площ от 650 дка. В тези 407 декара влиза и част от защитената местност "Камчийски пясъци“.

През 2008 г. фирмата "Мет Риъл Истейт", едноличен собственик и пълномощник на "Рийс Интернешънъл" получава от Българска агенция за инвестиции сертификат за инвеститор първи клас за проекта си "Спортнорекреационен комплекс "Камчия Парк Ризорт". Най-солидното основание е присъствието на австрийската"Райфайзен центробанк" (Raifеisen Centrobank), 100% собственик на "МЕТ Бетайлигунгс-фервалтунгсГмбХ" (дружество за управление на недвижими имоти), което пък е собственик на "Мет Риъл Истейт“. Според разчетите на компанията за три годишен период "Мет Риъл Истейт“ трябва да вложи 411 млн. лв. и да открие 3200 нови работни места след реализирането на проекта.

След реакцията на българските еколози и действията на Европейската комисия срещу безбройните случаи на неизгодни заменки, през 2012 г. екоминистърът Нона Караджова издава забрана за строителство в местността "Камчийски пясъци" докато не бъде изготвена екооценка на проекта.