Скандал в НС: Депутат под карантина гласувал за кворум

От БСП се заканиха, че ще сезират Конституционния съд за бюджетите на ДОО, на НЗОК и държавния бюджет

Политика
12:13 - 06 Ноември 2020
2129
Скандал в НС: Депутат под карантина гласувал за кворум

С грандиозен скандал завършва пленарната седмица на депутатите. Управляващи и опозиция влязоха в остри пререкания заради изненадваща промяна в последния момент в днешната програма на парламента. На председателския съвет тази сутрин е било решено в дневния ред на Народното събрание да влязат на първо четене законите за бюджетите на ДОО, на НЗОК и държавният бюджет.

От БСП реагираха остро на ситуацията в пленарна зала, тъй като близо час управляващите не успяваха да съберат нужния кворум. При втори опит таблото за регистрация отчете 121 народни представители, но

Иван Ченчев от левицата обяви, че е видял с очите си как депутат от управляващото мнозинство, който официално би следвало да е под карантина, е влязъл в залата, за да се регистрира.

„Не само че управлявате с напазарувана група, а започнахте и болни хора да вкарвате“, упрекна ги той.
Друг ляв депутат - Филип Попов, поиска извънредните точки за бюджета да отпаднат с мотива, че "правилникът предвижда докладите по съответните законопроекти за първо четене да бъдат внесени в пленарна зала не по-рано от 24 часа от гледането им на комисия“.

„Този срок не е изтекъл. Моля да се спазва правилникът и тази точка да отпадне“, настоя той.
Съпартиецът на Филип Попов Георги Свиленски също обвини управляващите, че нарушават правилника и действат по заповед.

"БСП ще сезира Конституционния съд за приетите три бюджета", закани се заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски по повод начина на водене на заседанието във връзка с поименната проверка на кворума. 

Въпросната проверка установи 130 депутати в залата. Благодарение на това бюджетните закони останаха в дневния ред.