СКАНДАЛ: Варненските артисти паднаха жертва на войната ГЕРБ-Радев

Политика
14:00 - 12 Март 2021
7929
СКАНДАЛ: Варненските артисти паднаха жертва на войната ГЕРБ-Радев

Властта сътвори грандиозен скандал във Варна, превръщайки по грозен начин актьорите от Драматичния театър в жертва заради войната между ГЕРБ и президента Румен Радев. Уж заради ръста на заразени с коронавирус в региона вчера областният управител Стоян Пасев издаде заповед за затваряне на кина, театри и галерии във Варненско, с което на практика се отмениха днешните тържества по отбелязването на вековния юбилей на Драматичния театър “Стоян Бъчваров”.

Ако губернаторът, който е от квотата на ГЕРБ, наистина беше загрижен за здравето на хората, то тогава щеше да затвори и заведенията, и моловете, където вероятността от разпространение на вируса е по-голяма, отколкото в театрите, кината и галериите, където публиката е задължително с маски и е на голямо разстояние от зрителите. По информация на Lupa.bg 100 % от творческия екип на Драматичния театър е ваксиниран срещу коронавируса.

Зад странното решение на Стоян Пасев обаче прозират политически мотиви и те са свързани с факта, че честването на 100-годишнината от Варненския театър е под патронажа на президента Румен Радев, който тази вечер трябваше да присъства на дълго подготвяния спектакъл в театъра.

Областният управител на Варна Стоян Пасев днес отмени скандалното решение за затваряне на културните институции в региона

Здравният министър проф. Костадин Ангелов разпореди на областните кризисни щабове сами да решават какви мерки да бъдат предприети по места. И щабът във Варна, където случайно или не водач на листата на ГЕРБ е именно здравният министър, вчера реши да обяви локдаун от 00.00 часа на 12 март 2021 г. до 27 март 2021 г. и да затвори театрите, кината, галериите и музеите, но да остави отворени ресторантите и моловете.

Управляващата партия ГЕРБ е на нож с президента, а той неведнъж е намеквал, че се саботират прояви с участието му, какъвто бе случаят с честванията на Националния празник - 3 март на Шипка. Хората във Варна са омерзени независимо от партийните им пристрастия, показа проверка на Lupa.bg. Кметът на морската столица Иван Портних, който също е едно от лицата на ГЕРБ, е бил против Радев да бъде канен на тържествата във Варна, но у колектива на театъра е надделяло мнението, че Радев е държавен глава, а не обикновен политик.

Явно в разгара на предизборната кампания кметът Портних, който по протокол би трябвало да посрещне президента в града, е направил всичко възможно да саботира визитата на Радев и да не застане рамо до рамо с държавния глава в Драматичния театър - един от стожерите на българската култура. 

Скандалното решение на кризисния щаб и на областния управител за частичен локдаун, но който да важи само за културните институции във Варна, доведе до вълна от недоволство в града.

"Защо заведения, магазини, молове... те продължават да работят от утре, а театърът се затваря??? Защо в навечерието на най-големия празник за театъра??? Защо поне не го затвориха от 13-ти???" Така емоционално реагира вчера вечерта във фейсбук артистичният директор на Драматичния театър "Стоян Бъчваров" актрисата Веселина Михалкова. "Защоооооооо.... театърът работеше без прекъсване през цялото време на 30 %. Защо сега, защо утре.... Това е кощунство за град Варна!!! Срам ме е!!! Срам ме е заради вас, госпожи и господа!", написа възмутено Михалкова.

Варненският театър реши все пак да празнува и да осъществи юбилейния си спектакъл за 100-ия рожден ден без публика, а да излъчва на живо в социалните мрежи. Стресът покрай внезапното и скандално затваряне на Драмата обаче довело до това, че един от актьорите получил нервен срив и е потърсил лекарска помощ. Това наложи все пак спектакълът да бъде отменен и пренасочен за 27 март - за Международния ден на театъра.

И когато вече това стана ясно днес областният управител отмени скандалната си заповед. Но както се казва след дъжд качулка.

Стоян Пасев днес се оправда, че след вчерашното решение е започнала кампания на политизиране на ситуацията, особено що се отнася до отбелязването на 100-годишнината на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" и затова той призовава на събитието да присъстват както е според заповедта на министистерството на здравеопазването само 120 души. Събитието, както обаче стана ясно, днес няма да се състои.

"На областния управител на Варна щеше да му бъде по-лесно да забрани влизането на Румен Радев и с това да се приключи измъчването на варненската интелектуална общност", коментира днес с типичното му чувство за хумор лидерът на АБВ Румен Петков.

"100 години Варненски Драматичен театър "Стоян Бъчваров"! 100 години професионален театър! Гордост за България, гордост за варненци! Днес театърът ще остане затворен и сцената празна. Но пред нас са още 364 юбилейни дни! Сърцата ни са чисти и отдадени на изкуството, гласовете ни докосват душите на варненци и гости, театърът ни ще пребъде! Ще хилядим, скъпи колеги! Честит празник актьори, технически служби, администрация, любима публика! На многая лета!!!", написа днес във фейсбук директорът на Театрално-музикалния продуцентски център - Варна, в който влизат театърът и операта.

Lupa.bg честити вековния юбилей на Драматични театър "Стоян Бъчваров" и пожелава на всички актьори, режисьори, драматурзи, на всички, които са съпричастни към съдбата на театъра дръзновение и нови творчески постижения!