Скандал във Ф1: Верстапен показа среден пръст на Хамилтън, Перес най-бърз във втората свободна тренировка

За трети път в последните четири състезания Валтери Ботас смени своя двигател и ще бъде наказан

Спорт
09:02 - 23 Октомври 2021
7044
Скандал във Ф1: Верстапен показа среден пръст на Хамилтън, Перес най-бърз във втората свободна тренировка

Пилотът на Ред Бул Серхио Перес даде най-добро време във втората свободна тренировка за Гоямата награда на САЩ във Формула 1. На пистата „Circuit of the Americas (COTA)“ в Остин, Тексас, мексиканецът записа време от 1:34.946.

Втори, на 0.257 секунди, остана Ландо Норис с Макларън, а трети остана пилотът на Мерцедес Люис Хамилтън. След него в подреждането останаха Даниел Рикиардо и Ланс Строл.

Най-любопитната и дискусионна ситуация в сесията бе заставането гума до гума на болидите на Хамилтън и Макс Верстапен. След като британецът изпревари нидерландския си съперник в последния завой, двамата излязоха един до друг на старт-финалната права. Хамилтън обаче зае най-бързата състезателна траектория и избута болида на Ред Бул извън пистата.

Верстапен веднага реагира, като показа среден пръст на Хамилтън, наричайки го „Глупав идиот“. От тима на Ред Бул веднага го посъветваха да прекрати с избухването си.

Основната причина, че Верстапен не записа бързата си обиколка с гуми софт. Макс го направи с медиум смесите на Пирели, като единственият друг с този подход днес бе Себастиан Фетел от Астън Мартин. Четирикратният световен шампион остана едва 15-и.

Пилотът на Макларън Ландо Норис направи силна заявка за квалификацията с второ време, а трети се класира Люис Хамилтън. Звездата на Мерцедес записа най-бързата обиколка във втората тренировка, но тя бе анулирана заради излизане от очертанията на пистата.

Съотборникът на седемкратния световен шампион в Мерцедес Валтери Ботас, който бе най-бърз в първата тренировка, остана четвърти.

Пето време записа австралийският пилот на Макларън Даниел Рикардо, а шесто място зае Ланс Строл от Астън Мартин.

Канадецът остави зад себе си Шарл Леклер от Ферари, осми е Макс Верстапен, а девето време записа другият пилот на Скудерия Карлос Сайнц. Подреждането на пилотите в топ десет допълни италианецът Антонио Джовинаци от Алфа Ромео.

За трети път в последните четири състезания Валтери Ботас смени своя двигател с вътрешно горене с чисто нов и съответно ще бъде наказан.

След като в Италия и Русия финландецът трябваше да стартира от дъното на колоната заради множество сменени компоненти в неговата задвижваща система, сега той ще загуби само пет места на старта в неделя. За екипа на Мерцедес това ще е четвърто поредно състезание, в което поне една от колите има губи позиции на старта още преди изгасването на светофарите след като и Люис Хамилтън получи ново ДВГ в предходния кръг в Турция.

Освен Ботас наказани преди Гран При на САЩ са още Себастиан Фетел и Джордж Ръсел, които също използват задвижващи системи на Мерцедес в своите болиди съответно на Астън Мартин и Уилямс.

Двамата ще бъдат изпратени в дъното на стартовата решетка, тъй като освен ДВГ-та си те сменят също и своите турбокомпресори и MGU-H компоненти от хибридната система. На последната редица двамата ще бъдат подредени в реда, в който завършат квалификацията на „Пистата на Америките“.