СКАНДАЛ: Весела Чернева шушнела позициите на Външно на чиновник в посолството на РСМ

Съветничката на Кирил Петков изнасяла данни за българската политика, докато се водели преговорите за ветото, разкри шефът на ДАНС

Политика
14:00 - 30 Май 2023
14106
СКАНДАЛ: Весела Чернева шушнела позициите на Външно на чиновник в посолството на РСМ

Шефът на ДАНС Пламен Тончев обяви скандално в пленарната зала, че се води досъдебно производство за теч на информация от българските институции към тези на Република Северна Македония за вдигането на ветото от София над Скопие за присъединяване към ЕС. 

"По линия на контраразузнаването е установено, че съветник към премиера към онзи момент е съгласувал позициите на МВнР с гражданин на Северна Македония", обяви директорът на ДАНС. Като визира Весела Чернева, за която тогавашният външен министър Теодора Генчовска (днес вице на служебния шеф на МО Димитър Стоянов - б.р.) твърдеше, че е де факто титулярът във ведомството. Става въпрос за държавен служител на РСМ, а не

"Въпрос на доказателства е, но знаете, че голяма част от информацията не може да бъде изнесена. Но мога да кажа, че на това лице (съветникът на министър-председателя - б.р.), единствено на неговия компютър е било извършвано изтриване, което агентите на ДАНС са успели да възстановят", каза още Тончев по повод скандал. 


Весела Чернева, външният министър в сянка в кабинета "Петков" 

Разкритието от ДАНС дойде по искане на депутатско питане от "Възраждане". А депутатът от ДПС Хамид Хамид директно пита Тончев за теч на данни от секретното звено към медиите. 

"В последните 2 години ние имаме установени 2 случая на изтичане на документи или съдържание от тях - на държавна агенция, които са ставали достояние на външни източници. Става въпрос за пращането на извадка от секретен документ в интернет сайт. Достъп до този документ са имали двама души извън състава на Агенцията", разкри още Тончев.