Скандалът ескалира: Рашков издавал държавни тайни според бивш шеф в ДАНС

Недялко Недялков дава на съд решението за уволнението си, бил многократно награждаван

Топ
10:30 - 01 Юни 2021
1395
Скандалът ескалира: Рашков издавал държавни тайни според бивш шеф в ДАНС

Скандалът с рокадите по службите за сигурност ведно с темата за отнетия допуск до класифицирана информация на служебния МВР шеф Бойко Рашков ескалира. След като миналата седмица уволненият шеф на ДАНС Димитър Георгиев проговори за пръв път от години и обяви, че е бил сменен заради разкриването на руската шпионска мрежа, днес и заместникът му - вече също аут от поста си, Недялко Недялков се появи пред медиите с твърдение, че Рашков е издавал държавни тайни. 

"Допускът до класифицирана информация на служебния министър Бойко Рашков е отнет заради разгласяване на тайни. Той беше уведомен за това от служители на ДАНС", обяви Недялков. 

А лично подписът за отнемането на допуска на Рашков бил положен от него. 

Недялков обаче не уточни за какво конкретно служебният вицепремиер и вътрешен министър е останал без право да работи със секретна информация. 

Че Рашков е с отнет достъп до класифицирана информация пръв съобщи уволненият шеф на ДАНС Димитър Георгиев. Президентът Румен Радев обяви, че не е знаел за това, а самият Рашков твърдеше, че не е знаел за отнемането на допуска, че тогава е бил университетски преподавател и не му е трябвал такъв достъп. 

Сега обаче Недялков разказа, че и за своя среща със служебния премиер Стефан Янев и Рашков, на която от него е поискано да докладва за шпионския скандал в полза на Русия. Рашков ме попита след това защо не отнема допускът до класифицирана информация на главния прокуро Иван Гешев, твърди Недялков.

Уволненият зам.шеф на ДАНС обяви днес, че ще заведе дело за отстраняването си. В мотивите за освобождаването му пишело: системно несправяне със служебните задължения и уронване престижа на агенцията. 

„Едва ли не, аз не мога да си върша работата. На тази позиция съм от почти 8 години, многократно съм награждаван, като тази година имам поне две награди за добре свършена работа, коментира той.