Скандалът с Ален Делон помрачава откриването в Кан

Френската легенда е атакуванa от феминистки организации заради насилие над жени

Новини
16:36 - 14 Май 2019
5404
Скандалът с Ален Делон помрачава откриването в Кан

Филмовият фестивал в Кан се открива днес на фона на драмите, които предизвика решението да бъде почетен ветеранът на френското кино Ален Делон. Причината - той е обвинен в така модерното напоследък насилие спрямо жени. От движението "Жените и Холивуд" заявиха, че решението да му бъде дадена почетна награда "Златна палма" е "отвратително".

Миналата година се състоя първото издание на форума след избухването на скандала с американския продуцент Харви Уайнстийн. Основното послание бе "нулева толерантност към сексуалния тормоз или злоупотреба от всякакъв вид", а в знак на солидарност с жертвите на сексуално насилие 100 жени дефилираха по червения килим. Организаторите бяха предвидили пускането на специална телефонна линия, на която жертвите на сексуално насилие да споделят какво им се е случило.

Мелиса Силвърстийн, основателка на "Жените в Холивуд", написа, че е ужасена от това, че Кан ще почете Делон, тъй като той "публично е признал, че е удрял жени и твърди, че да си гей е против природата". Известният актьор призна, че е посягал на половинката си през ноември, когато беше разпитан по френската телевизия за искове за домашно насилие от отчуждения си син Ален-Фабиан Делон.

"Ако един шамар е мъжкарско, то аз съм мачо", каза Делон, добавяйки, че жени пък са удряли него. Синът му твърди, че звездата е биел редовно майка му, като ѝ счупил осем ребра и два пъти носа.

Скандалът е в ход, когато най-големият световен филмов фестивал се открива с един от най-ярките състави от години. Големи холивудски имена от Брад Пит, Леонардо ди Каприо и Бил Мъри до Джулиан Мур и Ел Фанинг ще минат по булевард "Кроазет" в Кан.